Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sportvelden nog niet vrij van bestrijdingsmiddelen

  •  
29-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sportveld_pixabay

© Bron Pixabay

Nederlandse kinderen en andere sporters lopen nog ruim vijf jaar het risico dat ze op sportvelden worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen. Het lukt sportverenigingen niet vanaf volgend jaar het gebruik van gif drastisch te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Een eerdere ­afspraak met de overheid wordt daarmee niet nageleefd.
In 2015 beloofden sportbonden, de ­Nederlandse Golf Federatie (NGF) en terreinbeheerders in het convenant Green Deal Sportvelden vanaf 2020 alleen in ‘strikt noodzakelijke situaties’ chemische middelen te zullen gebruiken in het onderhoud aan (kunst)grasvelden en sportbanen. Nu die deadline nadert, erkennen deelnemers dat dit niet haalbaar is en staan ze op het punt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) te verzoeken pas in 2025 te komen met een ­totaalverbod op chemische middelen.
Sportterreinen liggen voornamelijk binnen de bevolkingskernen en iets minder dan de helft is groot tot zeer groot. In 2010 berekende het CBS dat Nederland zo’n 334 vierkante kilometer aan sportterrein heeft. Dat is ongeveer 1 procent van het landoppervlak, ofwel ongeveer 20 vierkante meter per inwoner.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.