Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sporen van otters gevonden in kop van Overijssel

  •  
09-03-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Uit een sporenonderzoek van onderzoeksinstituut Alterra blijkt dat er nog zeker zeven otters leven in Overijssel. Het onderzoek is gedaan in De Wieden  en de Weerribben. Deze gebieden vormen samen de gebieden één van de belangrijkste laagveenmoerasgebieden van West-Europa. Sinds juli 2002 zijn er vijftien otters losgelaten in het gebied.

Sporen in de sneeuw

De onderzoekers zijn eind januari op zoek geweest, op een moment dat er veel sneeuw lag. Met sneeuw en ijs zijn de otteractiviteiten het beste in kaart te brengen. In De Wieden vonden medewerkers van Natuurmonumenten en het otterstation Nederland sporen van een mannetjesotter. In De Weerribben werden door Staatsbosbeheer en Alterra sporen van drie vrouwtjesotters en drie mannetjesotters gezien. Er zijn geen bewijzen gevonden van voorplanting.

Uitzetten

Alterra wacht op groen licht om dit jaar opnieuw otters uit te zetten. Minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het uitzetten vorig jaar verboden, nadat bij de vangst van otters in Oost-Europa drie dieren waren omgekomen. Na grondig onderzoek en het aanbrengen van verbeterpunten heeft de minister nu goedkeuring gegeven. In 2002 werd een eerste lichting otters uitgezet in Nederland.

Uitgestorven in Nederland

Nadat de laatste otter in Nederland in 1988 is doodgereden, zijn de dieren in 2002 geherintroduceerd. Maar voordat de otters uit Wit-Rusland, Letland, Tsjechië en Zweden zijn gehaald, is er veel gebeurd. Een deel van het oorspronkelijke leefgebied is weer geschikt gemaakt voor een kleine, levensvatbare populatie. Zo zijn verschillende wegen in het gebied voorzien van tunnels en hebben waterlopen natuurvriendelijke oevers en uittreedplaatsen gekregen.
Ook de beroepsvissers dragen een steentje bij door het aanbrengen van keernetjes in hun fuiken, waardoor ‘bijvangst’ van otters wordt voorkomen. Met de herintroductie van de otter is ook de toekomst voor de noordse woelmuis, waterspitsmuis, grote vuurvlinder en groene glazenmaker een stuk zekerder. Deze voor laagveenmoerassen kenmerkende flora en fauna zijn net als de otter gebaat bij de verbeterde waterkwaliteit.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor