Texel, 27 oktober - De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan Simon van der Geest. De vijfendertig jarige auteur heeft met zijn spannende jeugdboek ‘Spinder’ het meest bekroonde boek van het jaar, want begin van de maand oktober won hij er ook al een Gouden Griffel voor. Op Texel kreeg Van der Geest de prijs uitgereikt door jurylid Karina Wolkers: 5000 euro en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek.
Er dongen ruim 180 boeken mee naar de prijs die een initiatief is van Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant. De jury was aangenaam verrast door de variatie in genres: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken, alles was vertegenwoordigd en de kwaliteit was onverwacht hoog. Dat maakte het kiezen van vijf nominaties moeilijk, maar na de samenstelling van de shortlist bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar. ‘Spinder’ werd binnen een paar uur unaniem gekozen.
Even ontstond er nog twijfel toen ‘Spinder’ onlangs die Gouden Griffel ontving voor het beste jeugdboek. “Moeten we onze mening nu herzien en toch één van de andere genomineerden naar voren schuiven? Natuurlijk niet. Simon van der Geest ontving de prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, en daarbij speelde de beschreven natuur maar een bijrol.”
Advertentie
Dit is reclame van STER
Voor deze jury gold Van der Geests natuurliefde als belangrijkste criterium. ‘Spinder’ is een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, die met zijn broer Jeppe een slopende oorlog voert om een verborgen kelder waarin Hidde met de bijnaam Spinder, zijn insectenverzameling houdt.
De vier genomineerden die het niet haalden zijn ex auquo op de tweede plaats geëindigd: Verlangen naar hazelworm van Koos van Zomeren, Mijn roofvogels van Rob Bijlsma, Wanhoop nooit aan vooruitgang - brieven van Jac. P. Thijsse verzameld door Marga Coesèl, De Bijen van Nederland door Theo Peeters e.a.
Jury: Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).
In tegenstelling tot wat Tinkebel beweert wordt Clintel niet door Shell gefinancierd. In het aangehaalde Pointer artikel staat aan het eind:
Correctie
In dit artikel meldt Pointer dat Clintel deels wordt gefinancierd door de olie-industrie. Op 7 juni 2022 heeft de Rechtbank Midden-Nederland in kort geding geoordeeld dat deze bewering ‘onvoldoende steun vindt in het beschikbare feitenmateriaal’. De rechter overwoog: ‘Uit de betrokkenheid van Berkhout bij CFGSEC en de omstandigheid dat auteurs van Clintel geld ontvangen vanuit de olie-industrie, valt wellicht een verband te construeren tussen Clintel en de olie-industrie, maar dat betekent nog niet dat Clintel ook gefinancierd wordt vanuit de olie-industrie.’ Pointer heeft deze correctie toegevoegd uit het oogpunt van volledigheid.
@adriek
Het feit dat Berkhout het Delphi project opgezet heeft (een derde geldstroom onderzoeks project aan TUD gesponsord door oliemaatschappijen) en dat Berkhout een van de oprichters van Clintel is, wil nog niet zeggen dat dus de oliemaatschappijen Clintel sponsoren. Dat is absoluut niet het geval. Die ongefundeerde link wordt wel door Pointer gemaakt.
Shell wordt onterecht in verband gebracht, door Tinkebel en door Pointer met Clintel, FvD, vage klimaatontkenners clubjes. Alsof er geheime geldstromen zijn. Shell bashing is populair, ik weet het, maar hier vliegt Tinkebel uit de bocht.
Goh, Tinkebel is in de archieven gedoken en vindt iets van 6 jaar geleden. Intussen is de wereld heel sterk veranderd en is er vandaag de dag met FvD veel meer aan de hand. De Kamervoorzitter dient op scherp te staan en die club, daar waar het kan aan te pakken. Dat hij zich in de luren liet leggen toen Baudet weigerde bij hem langs te komen was een gemiste kans.
Het zou een mooie thriller zijn, een in het geheim door een grote oliemaatschappij betaalde en in managementvaardigheden opgeleide academicus die het roer overneemt bij een kleine milieuclub en daar succesvol rechtszaken begint tegen diezelfde oliemaatschappij zodat dat bedrijf zich kan afficheren als underdog tegen de gevestigde intellectuele elite en zo de overhand krijgt in de publieke opinie en daarmee in de democratische besluitvorming. Einde van het verhaal moet ik nog verzinnen.
Interessant stuk. Ik las 2 weken geleden over dit clubje en vroeg me al af: waarom maakt iemand zich zo druk dat Shell zich wel goed kan verdedigen tegen Milieudefensie?
Lijkt me toch dat 1 van de grootste bedrijven op aarde zich wel een aardig clubje advocaten kan veroorloven en deze 'nobodies' niet nodig heeft.
De helft van het land was bereid om op deze idioot te stemmen. Nu zitten ze bij Wilders.
Denk daar eens over na.
Iedereen zeikt en zeurt over de 6% moslims in dit land, maar ondertussen stemmen ze op debielen als Baudet. Die man is dus ook gepromoveerd, hè. Dat is alles wat je moet weten over ons onderwijs.
@ Tim_Apple:
[Die man is dus ook gepromoveerd, hè. Dat is alles wat je moet weten over ons onderwijs.]
Nou nee, zo erg is het niet, je generaliseert. Baudet is gepromoveerd bij de rechtse prof. Paul Cliteur van de rechtse rechtenfaculteit in Leiden. Een hoogleraar van de promotorencommissie heeft zelfs tegen de promotie gestemd, wat zelden gebeurt. Baudets proefschrift heeft veel kritiek gekregen vanwege het lage wetenschappelijke niveau.
Ik vind die hele FvD zo`n verschrikkelijke partij, nog begrepen dat daar iemand op stempt. Ze zijn al 100x door de mand gevallen. De enigste reden dat ze in de tweede kamer zitten is om simpel geld te cashen en wat mensen te trollen.
Dat trollen is leuk op televisie, en Thierry doet ook leuke uitspraken op twitter.
Verkiezingen hebben tegenwoordig veel weg van de Xfactor, gevoelens, de onderbuik, ergens ongefundeerd voor of tegen zijn, iemand noet aardig vinden... Allemaal redenen om (niet) op iemand te stemmen.
Argumenten, feiten en de waarheid zijn van geen enkel belang meer.