Voor het onderzoeksproject CHIRP zijn twintig scholeksters voorzien van een zender waarmee ze via GPS nauwkeurig kunnen worden gevolgd. Nu zijn er wat vogels 'buiten bereik' geraakt. Door mee te zoeken en de scholekster een naam te geven help je de onderzoekers verder.
Buiten bereik
Het onderzoek meet het effect van menselijke verstoring op scholeksters. Op Vlieland zijn twintig vogels met een GPS-zender uitgerust waarmee hun gedrag en locatie gevolgd kan worden. Van deze twintig zijn er nog vier scholeksters die regelmatig binnen het bereik van de ontvangststations op Vlieland en Noord-Texel komen (
zie kaart
). De rest van de scholeksters is vertrokken en nu niet meer traceerbaar.
Het is een lastige klus om de gezenderde scholeksters weer terug te vinden. Alle hulp is welkom, volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland. De gezenderde vogels hebben kleurringen aan hun poten en een klein zendertje met korte antenne op de rug. Ben jij de eerste die één van de scholeksters 'terugvindt'? Dan mag jij deze vogel een naam geven. Sytze Algera heeft de eerste gezenderde scholekster - “Wietske” - op 14 maart buiten Vlieland/Noord-Texel bij de Balgzandpolder teruggevonden. Ze was op 18 december op Vlieland gevangen.
Melden
De geringde en gezenderde scholekster meld je via de website
WaderTrack
of via de app
Birdring
.