“De koning te rijk” voelde Geert Willemen zich toen hij in 2011 een klein gefossiliseerd diertje vond. Het bleek een miljoenpoot van 310 miljoen jaar oud, bijna vijf keer ouder dan de dinosauriërs T-rex en Triceratops. Het diertje is recent wetenschappelijk beschreven en wordt tentoongesteld in het Oertijdmuseum in Boxtel.
Gepensioneerd basisschoolleraar Geert Willemen uit Middelbeers zoekt al 25 jaar in de afvalbergen van de steenkoolmijnen in Zuid-Limburg. Vaak vindt hij fossielen van planten, maar heel soms zit er een diertje tussen. Geert wist daarom direct dat hij iets bijzonders in handen had toen hij een langgerekt dier met pootjes vond.
Fossielenzoeker Geert Willemen en Rene Fraaije, directeur van het Oertijdmuseum
© Gert Elbertsen
René Fraaije van het Oertijdmuseum in Boxtel kon uiteindelijk uitsluitsel geven; het is een nieuw soort miljoenpoot, compleet verschillend van alle bekende miljoenpoten. Het dier, dat de naam Lauravolsella willemeni draagt, heeft extra lange lichaamssegmenten en een tangvormige anus.
Lauravolsella willemeni leefde in de tropische moerassen van het Carboon. Hier speelde het een belangrijke rol, namelijk het opruimen van dood plantaardig materiaal. Nederland lag in die tijd op de evenaar en had een tropisch klimaat. Vogels en zoogdieren, maar ook dinosauriërs bestonden nog niet. Tijdsgenoten van de miljoenpoot waren reusachtige libellen en enorme amfibieën.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.