Twee ringmussen
© Wies Vink
Het aantal zaadetende zangvogels neemt in de winter behoorlijk af, terwijl meer watervogels overwinteren in Nederland door de warmere winters. Dit blijkt uit de Vogelbalans van Sovon, een jaarlijks overzicht van belangrijke ontwikkelingen in de vogelwereld. Dit jaar bestaat Sovon vijftig jaar en daarom staat de Vogelbalans in het teken van lange tijdreeksen. Vogeltellingen over lange periodes laten grote veranderingen zien bij soorten. Een samenvatting:
In de Vogelbalans vind je een overzicht van lange termijntrends van broedvogels, waarbij soorten zijn ingedeeld naar hun belangrijkste leefgebied. Daaruit blijkt dat in het boerenland de afnames overheersen. Zo namen de aantallen van de zomertortel, patrijs en ringmus sinds 1990 met enkele procenten per jaar af. Ook wordt het 's winters in deze gebieden stiller, omdat zaadetende vogels moeite hebben met het vinden van voedsel.
Zomertortel
© boshuis
Door de focus op natuurlijk bosbeheer maken bosvogels als de middelste bonte specht en de boomklever een opmars. Helaas doen mezen het minder goed in bossen met een hoge stikstofdepositie. Sovon gaat dit met Stichting Bargerveen en Biosfeer nader onderzoeken.
© Middelste bonte specht. Fotograaf: irmos
Ten slotte zijn generalisten als de grauwe gans enorm toegenomen. Nog een verrassing: bepaalde soorten kunnen zeer goed omgaan met de klimaatopwarming, zoals de nachtzwaluw en bonte vliegenvanger. Volgens Sovon is het belangrijk om deze onvoorziene ontwikkelingen nader te onderzoeken.
Bonte vliegenvanger (mannetje)
© Pieterbj
Bron: Sovon
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.