Een nieuwe, slimme robot kan oude en onbruikbare kleding sorteren naar grondstof. Op die manier kan dit 'afval' veel beter worden hergebruikt.
Laagwaardig
Van alle kleding die in de speciale containers op straat wordt vezameld kan ongeveer 60% opnieuw worden gedragen, met name in ontwikkelingslanden. De rest verdwijnt nu op één grote hoop om er laagwaardige producten van te maken zoals isolatiemateriaal in auto's. Dat wil zeggen: voor zover het sorteren in Nederland gebeurt. Helaas wordt een flink deel van de ingezamelde kleding ook ongesorteerd naar het buitenland geëxporteerd. De onbruikbare fractie belandt daar meestal op de vuilstort of wordt verbrand ...
Zuiver
Het bedrijf Wieland Textiles heeft samen met een
consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen
een apparaat ontwikkeld waarmee de onbruikbare restfractie kan worden gesorteerd naar grondstof: wol bij wol, acryl bij acryl, katoen bij katoen ... Op die manier ontstaan er zuivere restfracties die voor veel meer toepassingen geschikt zijn. Zo kan het katoen gewoon weer worden gesponnen tot garen waarmee kleding kan worden gemaakt. Op die manier wordt - milieubelastende! - teelt van katoen gereduceerd.
Infrarood
Het apparaat herkent de stoffen op basis van de reflectie van een infrarode lichtstraal. na herkenning blaast de robot de kledingstukken van een lopende band in de juiste containers. Nu gaat dat nog met ongeveer één kledingstuk per seconde, maar de bedenker van het apparaat, Hans Bon, hoopt dat dit uiteindelijk kan worden opgeschaald tot drie kledingstukken per seconde.