Het is één van de meest bestudeerde vogels in de wereld. De Seychellenrietzanger. Zo is vrijwel elke individuele vogel geringd. De soort leeft alleen op een aantal eilanden van de Oost-Afrikaanse eilandengroep, de Seychellen. Al meer dan 30 jaar zijn Nederlanders betrokken bij het onderzoek en de bescherming van deze vogel.
Uit onderzoek van de Groningse promovendus Sjouke Anne Kingma blijkt dat Seychellenrietzangers ook heel sociale vogels zijn. Zo helpen vogels, die zelf geen nest hebben, en geen nieuw territorium hebben veroverd, mee met de opvoeding van jonge familieleden. Bijzonder vogelgedrag, dat in Nederland slechts bij enkele vogels zoals de bijeneter en het staartmeesje is waargenomen. Anders dan veel andere soorten zijn deze vogels niet zelfzuchtig.
De seychellenrietzanger is 14 cm lang, iets groter dan de in Europa voorkomende rietzanger. De vogel is egaal groen-bruin, de onderkant is vuilgeel van kleur. De vogel heeft relatief lange poten en snavel die leikelurig zijn. Ze vliegen stuntelig fladderend. De zang wordt beschreven als melodieus en lijkend op menselijk gefluit en sterk verschillend van de grote toonhoogteverschillen van het geluid van verwante soorten als de kleine karekiet.