Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snoeiafval taxus in trek als kankermedicijn

  •  
27-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
taxus.jpg

© Van de taxus is alles giftig, behalve de bes. Fotograaf: gonniec

Nederlandse gemeenten gaan snoeiafval van taxusheggen verzamelen om er een kankermedicijn van te laten maken. Volgens het AD doen 70 dorpen en steden naar Belgisch voorbeeld mee aan het eerste Nederlandse 'vergroot de hoop'-snoeiseizoen.
Heel veel naalden
Voor één sessie chemotherapie is overigens wel 1 kubieke meter jonge twijgjes nodig. Internist-oncoloog Schellens vraagt zich daarom in de krant af of de inzamelingsactie wel de moeite waard is. ,,Er zijn heel veel naalden nodig om een heel klein beetje werkzame stof te krijgen.''
Farmaceutische bedrijven
Het afval kan in speciaal geplaatste bakken worden gegooid, waarna het in België wordt gedroogd en verscheept naar farmaceutische bedrijven in China. Alle gemeenten in Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg zijn benaderd voor de actie. Farmaceutische bedrijven verdienen over het algemeen erg veel geld. De vraag blijft dan ook waarom ze zelf geen taxusheggen gaan verbouwen om aan de grondstoffen te komen.
Taxus melken
2010 hadden we in de TV-uitzending een reportage over het melken van Taxus. De Botanische Tuin in Delft heeft zich onder leiding van directeur Bob Ursem een toestel ontwikkeld waarmee je taxol kunt halen uit naalden van de taxus. Dit zogenaamde melken gebeurt met Elektrostatische hydrodynamische atomisering, waardoor mini-druppels uit de plant worden onttrokken. Deze druppels bevatten basisstoffen voor geneesmiddelen. Het grote voordeel van deze methode is dat de plant niet wordt aangetast. Daardoor worden bedreigde taxussoorten beter beschermd. Bekijk de uitzending

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.