Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snelle spitssnuitdolfijn heeft bijzondere jachtstrategie in diepzee

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
649 keer bekeken
  •  
Beaked_Whale

Spitssnuitdolfijn van de Blainville

© NOAA Photo Library

Spitssnuitdolfijnen worden zelden waargenomen, ze maken recordbrekende duiken en kunnen meer dan een uur hun adem inhouden. Een internationaal team van biologen is er nu in geslaagd de dolfijnensoort te bestuderen.

Diepzeejager

De spitssnuitdolfijn jaagt in de diepzee op vissen en inktvissen en vertoont zich daarom maar zelden aan het zeeoppervlak. Er is nog niet heel veel bekend over het dier.

Een volwassen spitssnuitdolfijn is zo groot als een neushoorn. De meeste soorten lijken fysiek sterk op elkaar. Er wordt aangenomen dat het allemaal gespecialiseerde diepzeeroofdieren zijn. Bovendien komen ze vaak voor in hetzelfde gebied voor en jagen ze op vergelijkbare diepten. Dit roept bij biologen de vraag op hoe ze concurrentie om dezelfde prooi kunnen vermijden.

Sensoren

De onderzoekers wisten twee Noordzee-spitssnuitdolfijnen in de gaten te houden met kleine apparaatjes met allemaal sensoren, zogenaamde biologgers. Die zijn met een zuignap op de rug van de dolfijnen bevestigd. De biologgers meten de duik-, bewegings- en echolocatiestrategie van de dieren. Zo kon onder andere het foerageergedrag in detail worden bestudeerd.

Spitssnuitdolfijnen hebben doorgaans een energiezuinige levensstijl: ze kunnen hun extreem diepe duiken maken door middel van langzame, energiebesparende zwemstijlen en jachtstrategieën. Ze duiken tot diepten van één tot meerdere kilometers en kunnen dus lang hun adem inhouden. Het record staat op 138 minuten.

Niches

Tot grote verbazing van het onderzoeksteam verschillen de Noordzee-spitssnuitdolfijnen in hun zwem- en jachtstrategie sterk van verwante soorten. “Hoewel deze spitsneusdolfijnen jagen op een vergelijkbare diepte als verwante soorten, namelijk zo’n 800-1300 meter, zwemmen en jagen ze consequent veel sneller en maken ze kortere diepe duiken”, vertelt onderzoeker Fleur Visser van de Universiteit van Amsterdam.

Het verklaart hoe de verschillende soorten elkaar niet ‘in de weg zitten’ in de diepzee. Door de grote diversiteit aan gespecialiseerde strategieën kan elke soort succesvol zijn in zijn eigen diepzee-niche.

Bron: UvA

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.