Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snel herstel zeeleven na uitsterving in Perm

  •  
16-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fossiel_05.jpg
Fossielen van onder meer haaien, zeereptielen en inktvisachtigen die zijn opgegraven in de Amerikaanse staat Idaho hebben aangetoond dat het maritiem ecosysteem zich erg snel heeft hersteld van de grootste sterfte van soorten in de geschiedenis van de Aarde. Tijdens het geologische tijdperk Perm, dat ongeveer 252 miljoen jaar geleden eindigde, legde ruwweg 90 procent van de toen levende soorten het loodje.
Nog geen anderhalf miljoen jaar later, een schijntje in de evolutie, waren er weer opmerkelijk veel soorten ontstaan. Dat heeft een groep wetenschappers, onder leiding van de Franse paleontoloog Arnaud Brayard, woensdag bekendgemaakt. ,,Onze ontdekking was totaal onverwacht.'' Zijn team vond in Bear Lake County de versteende resten van zo'n dertig soorten uit het begin van het Trias met een grote variëteit en een complexe structuur.
Zelfs de inslag van de asteroïde die 66 miljoen jaar geleden het uitsterven van onder meer de dinosaurus tot gevolg had, bracht het aardse leven niet zo dicht bij totale vernietiging. De oorzaak van de massa-extinctie in het Perm is onderwerp van discussie. Veel onderzoekers denken dat door enorme vulkanische uitbarstingen in het noorden van Siberië zoveel broeikas- en giftige gassen zijn vrijgekomen dat het klimaat en de omstandigheden in de oceanen totaal veranderden.
Bron: ANP

Meer over:

fossielen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.