Voor 3 op Reis bezoekt Nienke de la Rive Box een kolonie papegaaiduikers op de Faeröer eilanden. Op het eiland komen naar schatting zo'n half miljoen papegaaiduikers voor. Nienke is verrast over hoe dichtbij ze kon komen zonder deze prachtige vogels te storen en vooral hoe 'grappig' ze zijn.
In het fragment kan je heel goed zien hoeveel visjes een papegaaiduiker tegelijkertijd in z'n snavel kan vasthouden. Papegaaiduikers worden wel de clowns onder de zeevogels genoemd. Deze bijnaam danken ze aan hun grote, kleurrijke snavel. Deze snavel heeft nog meer verrassingen in petto.
Weerhaken
Papegaaiduikers kunnen wel tien visjes tegelijk in de bek vasthouden. Terwijl de visjes aan de zijkant uit de snavel hangen, kunnen ze zelfs nog een elfde visje vangen. Dit komt omdat het gehemelte vol weerhaakjes zit waar de visjes met de tong tegenaan worden gedrukt.
Tijdens het broedseizoen, tussen eind februari en eind mei, verandert de snavel van vorm en kleur. Een gehoornd omhulsel bedekt de snavel waardoor deze groter en kleuriger wordt. Waarschijnlijk zijn de mannetjes met de grootste en opvallendste snavels het aantrekkelijkst.
Vanaf de nazomer verdwijnen de extra snavellagen weer. De omhulsels laten soms moeilijk los en dat is een belemmering bij het duiken. Ook daar is een oplossing voor: de papegaaiduiker heeft een speciale vlijmscherpe teennagel waarmee hij de laagjes kan lospeuteren.
Voor de rubriek Zelf Gehoord van Vroege Vogels Radio nam Pim Wolf het geluid van de papegaaiduiker:
Faeröer eilanden
Het eiland Mykines staat bekend als vogelparadijs, van jan-van-genten tot papegaaiduikers. Met het bezoek aan kolonie papegaaiduikers eindigt de roadtrip van Nienke richting het noorden. Een mooiere manier om de reis af te ronden had ze zich niet kunnen wensen.