Het Merkske is in de loop der eeuwen altijd een mooie en relatief gezonde beek geweest. Hij is nooit gekanaliseerd en er ligt vooral kleinschalige landbouw direct om de beek. Om vissen en macrofauna in deze waardevolle beek een handje te helpen, zijn ze afgelopen jaren aan de slag gegaan met verschillende projecten.
Toch heeft ook het Merkske last gehad van uitspoeling van nutriënten uit omliggende landbouw en daardoor een slechte waterkwaliteit. Natuurorganisaties kopen steeds meer omliggende percelen, waardoor je ziet dat de kwaliteit van het water hier langzaam weer omhoog gaat.
Trekkende vis botste nog wel op een oude sluis, dus daar hebben ze rond 2017 een vistrap omheen gebouwd met stenen trappetjes. Hierdoor kan bijvoorbeeld een paling stroomopwaarts trekken naar de plek waar ze opgroeien. Ook hebben ze op veel plekken houten structuren aangebracht, denk aan stammen, stobben en takkenhopen. Deze geven extra schuilmogelijkheid voor kleine waterinsecten en creëren meer dynamiek in de al slingerende beek. Verder laten ze de beek volledig haar eigen gang gaan. Als er een boom in het water valt, mag de beek daar zelf omheen kronkelen. In dat opzicht is het een onderhoudsarme beek.
We vinden hier allerlei leuke soorten voor in de bijzondere beek. Tijdens het onderzoek van het Waterschap Brabantse Delta komen we veel bermpjes, larven van bosbeekjuffers en kokerjuffers tegen die echte indicatoren zijn van een natuurlijk beeksysteem. Vooral rond de vispassage zitten soorten als het bermpje, die houden van een stenig substraat.
Kijk zondag 26 mei 2024 om 19.25 uur naar de uitzending het Merkske op NPO 2!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.