Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slimmer vervoer, slechtvalk, natuurboeken en alle overige onderwerpen

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1208 keer bekeken
  •  
slechtvalk

© Slechtvalk - Nature Live

34:49 - Bleke schubwortel
44:05 - Hub maakt stad leefbaar
1:13:00 - Natuurboeken
1:40:38 - Wildplukken
2:09:45 - Slechtvalk Beleef de Lente

'Hub' maakt stad leefbaar

hub UvA HvA

Elektrisch vervoer bij de 'hub' van UvA en HvA

© PostNL

Met een 'hub' buiten de stad, hebben de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool het vervoer een stuk slimmer gemaakt. Vrachtwagens brengen spullen tot de rand, elektrisch vervoer doet de rest. "Dit is een belangrijke stap op weg naar het duurzame vervoer van de toekomst", zegt Shahid Talib, van initiatiefnemer Heijmans.

Bleke schubwortel

Bleke schubwortel

Bleke schubwortel

© Harold Timans

De bleke schubwortel is een bijzonder plantje. Het leeft voor een belangrijk deel onder de grond en parasiteert volledig op boomwortels van de hazelaar. Rond 1930 verdween de schubwortel van zijn groeiplek in Zuid Limburg en hebben we hem lange tijd niet gezien, maar tien jaar geleden dook hij plotseling weer op in Ridderkerk. Hoe kan dat?

Wildplukken in de stad

Lieve Galle, wild plukker

© Merlijn Schneiders

Ruim twintig jaar geleden ontdekte herbonist Lieve Galle uit Gent wat er allemaal wel niet te eten valt in een stad. Nu geeft ze tal van cursussen en workshops over het plukken in de stad.Lieve: " De groenten en fruit die we in de winkel kopen hebben weinig smaak en bieden een fractie aan mineralen en andere voedingsstoffen in vergelijking met de uiterst voedzame wilde varianten. Wilde planten zijn dé missing link in ons voedingspatroon. Ze schreef er een boek over: ' In het wild geplukt' met tal van tips en informatie over alle mogelijke eetbare planten. De 36 planten in dit boek komen stuk voor stuk vrij algemeen voor in Nederland en België. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten. Ze bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn."

Natuurboeken

Alexander_Reeuwijk

Alexander_Reeuwijk

© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren’ van Jacob F. Field (uitgeverij Spectrum) en ‘Uilen van het eeuwige ijs’ van Jonathan C. Slaght (uitgeverij Atlas Contact).

Naast deze twee boeken komt ook de documentaire The Velvet Queen aan bod. De film gaat over de zoektocht naar de sneeuwpanter. Een van de hoofdpersonen in de film, de Franse avonturier en schrijver Sylvain Tesson, schreef eerder het boek 'de sneeuwpanter'. Alexander Reeuwijk besprak dit boek vorig jaar in Vroege Vogels. Dat is hier terug te luisteren

Slechtvalk van Beleef de Lente

De zeearend heeft al een ei, de camera van de visarend is net aan, allemaal prachtig Beleef de Lente nieuws, maar voor Margot de Kam is er maar een beleef de lente vogel: de slechtvalk.: "Dit is mijn achtste jaar dat ik voor Beleef de Lente de slechtvalken volg, ik zou geen andere vogel willen volgen. De slechtvalk is echt zo’n unieke en bijzondere vogel, heel sociaal, leeft overal ter wereld behalve in Antarctica en is de snelste vogel ter wereld. Wat wil je nog meer?"

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.