Een vangkooi met beeldherkenning wordt ingezet om muskus- en beverratten te vangen
© Waterschap Rivierenland
Sinds een paar maanden werkt het Waterschap Rivierenland met zogeheten slimme vangkooien, kooien met beeldherkenning. Ze worden gebruikt om muskus- en beverratten te vangen, maar mocht er een keer een eend of muis naar binnen wandelen dan blijft de kooi open. Eind januari liep de eerste beverrat bij Winterswijk in de val.
Muskus- en beverratten komen van oorsprong niet voor in Nederland. Ze hebben geen natuurlijke vijanden, ondergraven oevers en dijken en ze verstoren het leefgebied van inheemse soorten. De populatie muskusratten daalde de afgelopen halve eeuw van een half miljoen exemplaren naar minder dan een tiende daarvan. In 2021 werden in Nederland minder dan 45.000 muskusratten gevangen. Van de beverrat worden in Nederland langs de grens enkele honderden exemplaren gevangen, verder landinwaarts komen ze amper voor.
Het waterschap wil de muskus- en beverratten terugdringen tot de grens. Aan de Duitse grens is Muskusrattenbeheer Rivierenland actief tussen Haaksbergen en Groesbeek, met een werkgebied dat zich uitstrekt over vier waterschappen tussen grens en zee: Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Hollandse Delta en Rivierenland.In totaal worden 50 vangkooien uitgerust met beeldherkenning op basis van AI-software. De ‘slimme vangkooi’ wordt de komende jaren verder door ontwikkeld.
De slimme vangkooien zijn één van de innovaties in het Europese project Life MICA. Andere ontwikkelen richten zich op verbeterde monitoring, migratieroutes, het gebruik van wildcamera’s of DNA uit watermonsters. Deze innovaties moeten helpen bij het terugdringen van invasieve exoten in de Europese ecologie en zo bijdragen aan waterveiligheid en biodiversiteit.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.