© foto: P.A. Robert Foundation Collection Robert
31:35 - Storm en strand
1:10:30 - Briljante planten
1:39:53 - Koolstofboeren
2:08:42 - Libellelarven
2:31:15 - Dijken en dassen
Planten zijn zo 'braaf' nog niet. En ze zijn slimmer en sterker dan ze lijken. Dat schrijft Geert-Jan Roebers in zijn nieuwe kinderboek 'Briljante Planten'. Over hoe ze dieren voor de gek kunnen houden en waarom een saaie grasmat eigenlijk heel bijzonder is. Volgens Roebers is het kijken naar planten leuker dan het kijken naar vogels: bij vogelaars is het vaak, 'daar was een bepaalde vogel'. En weg is ie! Maar planten blijven gelukkig gewoon staan.
© Pixabay
Het libellenseizoen is nog niet begonnen. Maar de larven zijn juist het hele jaar door te vinden. Ze leven onder water, goed verscholen tussen waterplanten of in de bodem en ze jagen daar op kleine prooien. Dat doen ze op een ingenieuze manier. Maar eigenlijk weten we niet goed hoe ze dat precies doen. Libellenlarven hebben een soort vangmasker waarmee ze hun prooien in een flits van een seconde kunnen verschalken. Een soort katapult. Libellen-expert Christophe Brochard is helemaal gefascineerd door dit bijzondere trucje en heeft het ook regelmatig gefotografeerd.
Bekijk hier een jagende larve van de blauwe glazenmaker. Gefilmd door Annette van Berkel – De Vlinderstichting.
Bruinrode heidelibel
© Bruinekikker
Het zijn niet alleen muskusratten en bevers die dijken onveilig maken, ook dassen weten ze steeds vaker te vinden om holen te graven. In sommige dijkdelen zijn dat er al tientallen en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Om de dassen weg te lokken worden er kunstburchten aangelegd, maar op termijn zullen alle dassenburchten in de dijken toch ontruimd moeten worden.
Bekijk een fragment over het verhuizen van dassen hier.
Ton Popelier van AP Natuuradvies en Maaike Roij van Waterschap Aa en Maas bij een dassenburcht
© Jeannette Parramore
Als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt, wordt het vastleggen van koolstof in de bodem een nieuw verdienmodel voor agrariërs. Carbon farming oftewel koolstofboeren moet een grote rol gaan spelen in de Europese Farm-to-Fork (van Boer-tot-Bord)-strategie om onze voedselketen te verduurzamen. Voor biologische boeren is dit al een gangbare manier van werken, zij gebruiken immers organisch materiaal als bemesting.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.