Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slimme manieren om water vast te houden in Rotterdam

  •  
08-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1261 keer bekeken
  •  
rotterdam

© Pixabay

Het ene moment worden we overvallen door overstromingen, het andere moment door aanhoudende droogte en beregeningsverboden. Het is een patroon dat we steeds vaker zien. Zo viel er na een extreem natte februari in maart en april amper neerslag. Om hier goed mee om te gaan is het essentieel om water in tijden van overvloed op te slaan voor drogere tijden. Rotterdam is hierin een koploper en houdt water op verschillende manieren vast.

Park vangt water op

Rotterdam besloot na het openbreken van een weg voor reparatie aan het riool de weg niet in ere te herstellen, maar er een park van te maken. "Al het water loopt in tijden van overlast dit park in en de beplanting is zo gemaakt dat het wel even tegen hoogwater kan, mensen kunnen hier hun gieters vullen in het hartje van Rotterdam", aldus Rene Didde, auteur van het boek 'Nederland Droogteland'.

Creëren van een zoetwaterbel

Ook wordt er in de versteende wijk Spangen het overschot aan regenwater de bodem ingepompt zodat een zogenaamde zoetwaterbel ontstaat. Dit water kan later weer opgepompt worden om onder andere het grasveld van voetbalclub Sparta te beregenen. Johan Verlinde van het Rotterdamse Weerwoord: "We hebben sinds de aanleg rond 2019 26,5 duizend kuub geïnfiltreerd en je kan ongeveer 65% van dit terugwinnen, maar er zit ook nu voldoende water in om in deze droge periode hier nog steeds gebruik van te maken." 

Natuurgebied als natte spons

"Het ei van Columbus", volgens Rene Didde. Deze methode kan op veel meer plaatsen in West-Nederland toegepast worden. Het is een investering, zo moeten bijvoorbeeld helofytenfilters aangelegd worden om vervuild water te filteren, maar het draagt bij aan waterberging in tijden van nood. Ook in de rest van Nederland is water vasthouden het devies; volgens Didde is het belangrijk regenwater op te slaan in een soort natte sponzen, bijvoorbeeld natuurgebieden, zodat het in droge tijden langzaam uit kan sijpelen. “Dan hadden we misschien nu niet de beregeningsverboden in Brabant hoeven hebben."  

Meer over:

#rotterdam, droogte
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor