Al jaren verzamelt Nico Beemster de veren van de slechtvalk die in het Lauwersmeer voorkomt. Professioneel is hij ecoloog die onder andere muizen onderzoekt, maar in zijn vrije tijd gaat Nico het veld in om veren, de slag/staartpennen te zoeken.
Nico heeft iets met de slechtvalk. Al sinds de jaren 80 doet hij onderzoek aan deze pijlsnelle roofvogels. Die veren zijn een soort vingerafdruk van een van de algemenere roofvogels in het gebied. Hij doet dit onderzoek vooral in deze tijd van het jaar en dan op de Schildhoek, een plaat aan de oostkant van het gebied, vlakbij de Zoutkamperplaat.
Slechtvalk verliest veren tijdens de rui
Tijdens de rui werpt de slechtvalk zijn of haar veren af en worden ze vervangen door nieuwe veren. Dit gebeurt eens per jaar. De rui en het broedseizoen hangen heel nauw samen. De volgorde en tijd van ruien is afhankelijk van de hormonale processen in de individuele slechtvalk. De rui vindt zodanig plaats dat de slechtvalk volop kan blijven functioneren en altijd kan blijven vliegen. In de regel beginnen de wijfjes iets eerder met de rui dan de mannetjes. Wanneer de winter begint, moet de rui klaar zijn.
Veren in whiskey-kokers
Hij neemt de veren mee naar huis en vergelijkt ze daar met de enorme verzameling die hij al heeft. Hij verzamelt ze in kokers van Whiskey-flessen en ze worden allemaal gelabeld en nauwkeurig per vogel gerangschikt. Al meer dan 1500 stuks heeft hij op deze manier verzameld. Individuele slechtvalken kunnen zo aan hun veren worden herkend en hun hele leven kan worden gereconstrueerd.
Vroege Vogels in het Lauwersmeer, vrijdag 15 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!