Het lijkt een slecht jaar te worden voor de spinnen in Nederland. De waarnemingen blijven tot nu toe sterk achter, aldus spinnenexpert Peter van Helsdingen van Naturalis in Leiden. Vermoedelijke oorzaak is dat het met de prooidieren van de spinnen, zoals vliegjes en muggen tot nu toe ook slecht lijkt te gaan. Dit zou te maken kunnen hebben met het wisselvallige weer van de laatste maanden.
In Vroege Vogels een gesprek met Peter van Helsdingen over het spinnenseizoen tot nu toe. En extra aandacht voor de spin van het jaar: de kegelspin.
In heel Europa staat dit jaar een spin extra in de belangstelling. De kegelspin is de soort van 2016. In Nederland is de Cyclosa conica zeldzaam en lastig op te sporen. De soort behoort tot de familie van de wielwebspinnen, waartoe ook de meest bekende spin van ons land, de kruisspin, behoort.
De kegelspin is herkenbaar aan zijn lichaamsvorm en aan zijn web. Het achterlijf vertoont bij deze soort een verlenging boven de spintepels, een knobbelvormige uitstulping, die leidde tot de Nederlandse naam kegelspin.
In heel Europa wordt het onderzoek aan deze Spin van het jaar extra gestimuleerd. Vorig jaar was de struikspin, de spin van het jaar.
Spin van het Jaar
De keuze van de Spin van het Jaar komt democratisch tot stand via voorstellen uit alle Europese landen, waarna een commissie hieruit vijf soorten selecteert, waaruit per land een soort wordt gekozen. Het is een jaarlijks terugkerend project van de ESA, de European Society of Arachnology. Een belangrijk criterium voor de ‘Spin van het jaar’ is dat de soort in alle landen van Europa moet voorkomen, omdat anders immers sommige landen uitgesloten zouden worden. Het doel van het project is om ieder jaar het onderzoek aan één spinnensoort te stimuleren en voor heel Europa nieuwe gegevens te verzamelen, over verspreiding, maar ook over de biologie van de soort. Op die manier wordt ook aandacht gevraagd voor spinnen in het algemeen.