Niet alleen droogte is een gevaar voor slakken. Deze week verscheen een studie van het CBS over een aantal zeldzame kleine soorten, zoals de nauwe korfslak en de platte schijfhoren. Deze twee piepkleine slakken zijn sinds 2007 fors in aantal afgenomen.
De nauwe korfslak leeft vooral in de kalkrijke duingebieden langs de kust en op de kwelders van onder meer Schiermonnikoog en Rottumeroog. Deze kleine landslak is sinds 2007 in aantal met 60 procent afgenomen. Enkele oorzaken voor de afname is de vergrassing van de duinen, maar ook de begrazing. Dit zorgt ervoor dat het leefgebied van de nauwe korfslak ongeschikt wordt. De vergrassing ontstaat door de uitstoot van ammoniak en stikstofoxide, afkomstig van industrie, verkeer, landbouw en veeteelt.
Van de platte schijfhoren, een waterslakje met een opvallend plat huis van nog geen centimeter, is de verspreiding sinds 2012 tot 84 procent afgenomen ten opzichte van 2007. In een opiniestuk roepen slakkenexperts deze week provincies en beheerders op om werk te maken van de bescherming van de nauwe korfslak.