In Nederland leeft een heel bijzondere, maar ook bijna onzichtbare groep piepkleine slijmerige dieren: de schorsbewonende slakken. En deze groep dreigt in Nederland steeds zeldzamer te worden. De knotwilgslak, de schorshoren en vergeten schorshoren horen een beetje bij ons oude verdwijnende cultuurlandschap van knotwilgen en populieren. Op sommige plekken zijn ze uitgestorven omdat ze letterlijk over het hoofd zijn gezien, bij het kappen van de bomen waar ze opzaten.
Slakkenexpert Tello Neckheim heeft een zwak voor de kleine schorsbewoners. Samen met Janine probeert hij een aantal exemplaren te redden in de Oeverlanden bij Amsterdam.
Gevoelig
Anders dan alle andere slakken, leven de schorsbewoners hun hele leven op of onder de schors van bepaalde bomen. Sterker nog, als je ze er af haalt en ze op de grond zet sterven ze.
Zeer zeldzaam
De schorsbewonende slakken zijn alle drie zeldzaam en dus ook vrij onbekend. In het verleden zijn er populaties uitgestorven, gewoon omdat ze over het hoofd zijn gezien. De enige plek in Nederland waar alle drie de soorten voorkomen is de Rhoonse Grienden, een mooi beschermd stukje natuur onder de rook van Rotterdam.