Jaarlijks strijken er duizenden grutto’s neer op een unieke zomerpolder in de Alde Feanen. Op de Wyldlannen verzamelen ieder jaar ruim vierduizend grutto’s om bij te komen van hun lange tocht uit het zuiden. Er is genoeg voedsel en de dieren kunnen lekker opvetten voorafgaand aan het broedseizoen.
De vogels profiteren volop van het aanwezige water in de zomerpolder. In de winter komt de polder onder water te staan en in het vroege voorjaar gaan de pompen aan. Als het waterpeil precies goed is, zo’n 10 centimeter diepte, gaan de pompen uit en is het wachten op de grutto’s, die met hun lange snavels in de bodem zoeken naar voedsel.
Dit jaar loopt het anders
Ieder jaar worden slaapplaatsen van grutto’s door SOVON geteld om zo te weten te komen hoe het met de grutto’s gesteld is. Halverwege maart komen de eerste grutto’s aan en de aantallen op deze slaapplaatsen lopen dan razendsnel op. De slaapplaats op de Wyldlannen is al enkele jaren de grootste slaapplaats van Nederland.
Maar dit jaar loopt het anders. Door wekenlange regenval en stormachtige wind staat het waterpeil in de zomerpolder hoog. Te hoog, zo lijkt het. Want de grutto’s laten zich niet zien. Maar waar zijn ze dan wel? De ploeg van Vroege Vogels TV gaat op zoek.