De laatste jaren gaat het fantastisch met de grote zilverreiger in Nederland. Er zijn flink wat broedparen bijgekomen, maar de landelijke aantallen zijn het hoogst in het najaar als grote aantallen zilverreigers uit het oosten van Europa hier overwinteren.
"Het is nu trektijd voor de zilverreigers. Je hebt hele plaats-trouwe vogels, vogels die elke keer terugkeren naar dezelfde plek en vogels die hele gekke dingen doen", volgens vogelonderzoeker Dirk van Straalen.
Voedsel
De zilverreigers zijn opportunisten, ze eten wat voor handen is. Meestal voeden ze zich met kleine visjes zoals stekelbaarsjes en grondeltjes, maar in de winter schakelen ze voor een deel over op muizen. Overdag zijn de reigers apart op zoek naar voedsel. Tegen de avond klitten grote zilverreigers op slaapplaatsen bij elkaar. De slaapplaats is in de buurt van het water, want daar zitten ze veilig voor roofdieren zoals de vos.
Overwinter-strategie
Haalt de grote zilverreiger de blauwe reiger op een gegeven moment in aantal in? De grote zilverreiger heeft een flexibelere overwinteringsstrategie. Met zacht weer blijft de zilverreiger op dezelfde plek in Nederland, bij langdurige vorst of sneeuw trekt de zilverreiger zuidelijker. De blauwe reiger pakt het anders aan: hij kiest van tevoren of hij wegtrekt uit Nederland of blijft. Ze blijven stug zitten, ook al is het veel te koud. Zij sterven dan ook massaal bij een strenge winter in Nederland. Als ze de winter overleven, zijn ze als eerste bij de broedplaatsen.