Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sla je zelf opgewekte energie lokaal op: in waterstof

  •  
28-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4381 keer bekeken
  •  
Waterstofflessen

Gasflessen gevuld met waterstof

© Henny Radstaak

In de Green Village van de TU Delft weten ze het zeker: in de niet al te verre toekomst kunnen we zelf energie opwekken met zonnepanelen, de stroom opslaan in een batterij en omzetten in waterstof. Op een apart gedeelte van de universiteitscampus worden de energiesystemen van de toekomst uitgetest in het onlangs door Eurocommissaris Frans Timmermans geopende 24/7 Energy Lab. Hebben we straks rode gasflessen gevuld met waterstof naast ons huis staan?

Brandstofcel

Op het terrein, een soort proeftuin voor energiesystemen staat een klein woonwijkje, waar ook echt mensen wonen. “Nu zitten die woningen nog op het net aangesloten, maar we willen ze binnen twee tot drie jaar allemaal lokaal voorzien van energie”, vertelt projectleider John Schmitz. Die energie moet je lokaal opslaan, want in de winter heb je veel te weinig zon. De zonnepanelen wekken stroom op en door die op te slaan in waterstof, kunnen we de woningen continu, elke minuut van het jaar, de van energie voorzien”. Een brandstofcel zorgt ervoor dat waterstof weer in elektriciteit wordt omgezet.

24/7 Energy Lab

Projectleider John Schmitz en directeur Marjan Kreijns van Green Village TU Delft

© Henny Radstaak

Niet teveel gedoe

Zo’n 35% van de energie wordt Nederland gebruikt in de bebouwde omgeving. Daar valt in het kader van de energietransitie dus een grote slag te slaan. “De eerste resultaten zijn veelbelovend”, zegt Green Village-directeur Marjan Kreijns. Gelukkig maar, want in 2030 moet 40% van onze energie duurzaam zijn opgewekt. “We hebben enorme haast, we moeten grote stappen zetten nu”. De techniek is er bijna, maar zijn we er maatschappelijk en politiek wel klaar voor? Een vergunning voor het opslaan van waterstof heeft vooralsnog wel wat voeten in de aarde. “Vergeet de bewoners niet”, waarschuwt Marjan Kreijns, “die moeten vooral niet te veel gedoe ervaren want anders gaan ze het niet doen"

24/7 Energy Lab

24/7 Energy Lab

© Green Village TU Delft

Meer over:

klimaat, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.