De boswachters van onder andere het Naardermeer, de Biesbosch en de Nieuwkoopse Plassen zijn dolenthousiast. In hun gebieden laat de sierlijke witsnuitlibel zich zien, na jarenlange afwezigheid.
Witte snuit
De sierlijke witsnuitlibel, is een tot voor kort zeldzame libel die graag op de bladen van waterlelies zit. De mannetjes zijn herkenbaar aan hun knotsvormige achterlijf. En eenmaal volgroeid hebben ze een witte vlek op hun vleugels, de pterostigma’s (een verdikt en opvallend gekleurd vlekje dat bestaat uit een of meer vleugelcellen in de vleugel van een insect). Zoals de naam het doet vermoeden heeft de libel een soort wit masker. Het is een prachtige libel. Voor Luc Hoogenstein, boswachter van het Naardermeer, hèt teken dat het goed gaat met zijn natuurgebied. Samen met Vroege Vogels gaat hij op zoek naar deze herintreder.
Verspreiding van de witsnuitlibel
In 2006 werd de sierlijke witsnuitlibel voor het eerst na 36 jaar weer in ons land gezien. In 2006 werden er twee exemplaren ontdekt in de ENCI groeve. Vier jaar later werd de libel aangetroffen in de Weerribben. Sindsdien stijgen de aantallen en breidt het leefgebied van deze libel zich flink uit. Zo zijn er nu populaties te vinden in de Lindevallei in Friesland, in de Ooijpolder, bij Hardenberg en bij Arcen.
Bij het Lonnekermeer was de laatste waarneming in 1961 en bij Oisterwijk waren waarnemingen bekend van 1914 tot en met 1951. Nu is de sierlijke witsnuitlibel ook hier weer teruggekeerd. Reden van de terugkeer is naar alle waarschijnlijkheid de verbetering van de waterkwaliteit in ons land, waardoor we de libel in ons hele land, op Zeeland na kunnen waarnemen.