Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell in hoger beroep tegen Milieudefensie

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
shell_pixabay

© Pixabay

Olie- en gasconcern Shell heeft definitief beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter in een door Milieudefensie aangespannen zaak. Het bedrijf had direct na de uitspraak in mei 2021 bekend gemaakt in hoger beroep te gaan.

Niet in de hand

Vorig jaar bepaalde de rechtbank dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd moet hebben. De rechter stelt dat Shell zijn zorgplicht schendt en daarom moet verduurzamen. Shell heeft sinds het begin van de rechtszaak, die Milieudefensie aanspande met 17.000 mede-eisers en 6 andere organisaties, gesteld dat het geen zaak is voor de rechter. Het is volgens het bedrijf niet effectief om één bedrijf te verplichten tot vergroening.

Shell vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van de gebruikers van zijn brandstoffen compenseert. Het bedrijf vindt dat niet haalbaar en vraagt zich af of “Shell de wettelijke verplichting kan hebben om CO2-emissies te verminderen die wij niet in de hand hebben, zoals van klanten”. Die klanten hebben zelf geen vergelijkbare wettelijke verplichting om hun emissies te verminderen.

Teleurstelling Milieudefensie

Ook al was het niet onverwacht, noemt Milieudefensie zich teleurgesteld dat Shell in hoger beroep gaat. De organisatie roept opnieuw op om hun in de rechtszaak te steunen. “Het is belangrijk dat ook Shell zijn verantwoordelijkheid neemt en olie- en gasactiviteiten afbouwt,” zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. “Wij zouden liever zien dat Shell nu al zijn tijd en energie steekt in het halen van het doel in plaats van het hoger beroep. Alleen dan kunnen we gevaarlijke klimaatverandering stoppen."

Shell wil minderen

Shell laat weten de eigen plannen voor het terugbrengen van de uitstoot inmiddels te hebben aangepast om aan het doel van de rechter te voldoen. President-directeur Marjan van Loon: “Ongeacht de uitkomst van dit beroep gaan wij door met acties om onze uitstoot te verminderen."

Ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt het verstandig dat Shell in hoger beroep gaat: “Het is namelijk, ook voor andere bedrijven en overheden, belangrijk dat er volstrekte juridische helderheid komt over de eerdere uitspraak van de rechter.” Ook VNO-NCW wijst naar de mate waarin Shell aansprakelijk is voor het gedrag van zijn klanten. De ondernemerskoepel stelt verder dat de regie over het klimaatbeleid bij de overheid hoort te liggen en niet bij de rechter.

Bron: ANP en Milieudefensie

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.