Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Shell en Exxon bedongen hogere gasproductie'

  •  
13-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas-1410501.jpg
De olie- en gasbedrijven Shell en Exxon hebben in 2005 langetermijnafspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken over de winning van gas in Groningen. Den Haag zwichtte voor de druk van de bedrijven en stelde een hoger productieplafond in dan het zelf wenste, 425 miljard kuub in plaats van 375 kuub gas tussen 2006 en 2015.
Langetermijnafspraken
De afspraken lopen niet alleen tot 2015 maar hebben ook betrekking op de jaren daarna totdat het veld uitgeput raakt, blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. ,,Er is overeenstemming over een lange termijn productiefilosofie voor Groningen. Die gaat ervan uit dat Groningen op het voor de komende tien jaar vastgestelde niveau zal produceren, tot het moment waarop (na 2020) het veld op natuurlijk wijze in decline (vermindering) zal komen", schreef de directeur-generaal van het ministerie toentertijd over het akkoord.
Kamer niet geinformeerd
In 2010 schrijft een ambtenaar in een memo dat de Kamer ,,niet is geïnformeerd over de productie op de lange termijn". En dat terwijl er in 2005 dus al een afspraak is gemaakt ,,over de gehele resterende productie van het Groningen-veld vanaf 2006'', staat in het memo. ,,Deze afspraak beperkt de beleidsruimte van de minister.''
Machtspositie
Of de afspraak nog steeds invloed heeft op de besluitvorming in Den Haag, is onduidelijk. De huidige minister van Economische Zaken, Henk Kamp, trad eind 2012 aan. Zo lang hij er zit is er volgens hem geen sprake van een machtspositie van Shell en Exxon. ,,Die is er totaal niet. Er is geen invloed geweest van de oliemaatschappijen op de besluitvorming inzake Groningen, op geen enkel moment, zolang ik hier zit.''
Over de periode voor 2012 houdt Kamp zich tegen de NOS op de vlakte. ,,Ik zeg niet dat het daarvoor niet anders was. Daar was ik gewoon niet bij.''
Ondemocratisch
Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: “Het is nooit de veiligheid van de Groningers geweest die voorop stond, maar altijd de winsten van Shell. Dit verklaart waarom dat de gaskraan in Groningen nog steeds niet dicht is, hoewel het aardbevingsrisico dan kleiner wordt en minister Kamp de ambitie heeft uitgesproken te stoppen met fossiele brandstoffen. Aan deze ondemocratische beïnvloeding moet een eind komen: de Groningers moeten weer zeggenschap krijgen over hun provincie, niet een oliemultinational.”.
Naast het periodiek opvragen van alle documenten die Shell en het ministerie uitwisselen over de gaswinning, eist Milieudefensie ook dat het geheime winningscontract tussen Shell en Exxon en de Staat eindelijk openbaar wordt gemaakt. Dit werd in 1963 gesloten. Sindsdien onderhouden de bedrijven nauw contact met de verantwoordelijke ministers. 
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor