Zuid-Afrikaanse kust
© Pixabay
Natuurbeschermers hebben bezwaar tegen de plannen van oliegigant Shell voor een seismisch onderzoek dat woensdag 1 december voor een ongerept deel van de Zuid-Afrikaanse kust zal beginnen. Tijdens het gas- en olieonderzoek, dat naar verwachting vier tot vijf maanden zal duren, worden om de 10 seconden geluidsgolven onder water afgevuurd door luchtdrukkanonnen. De explosies bestrijken meer dan 6.000 km² oceaan, ongeveer 20 km uit de kust.
"De Zuid-Afrikaanse Wild Coast is een ongerept stuk kustlijn van enorm belang. De gevolgen voor alle zeedieren, waaronder walvissen, dolfijnen, haaien, inktvissen en bedreigde diersoorten zoals karetschildpadden en zelfs pinguïns, zouden verwoestend kunnen zijn," aldus Neil Greenwood, regionaal directeur voor zuidelijk Afrika van IFAW (International Fund for Animal Welfare).
"Hoge niveaus van onderwaterlawaai door scheepvaart, olie- en gasexploratie, sonartraining van de marine en bouwwerkzaamheden verminderen drastisch het vermogen van zeedieren om te communiceren, zich te voeden, zich voort te planten en te overleven. IFAW dringt er bij de Zuid-Afrikaanse regering op aan om het geplande onderzoek van Shell te heroverwegen."
Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW Nederland vult aan: “We zitten midden in een klimaat- en biodiversiteitscrisis. Het is niet meer te verantwoorden dat er nog naar olie en gas wordt gezocht in kwetsbare natuurgebieden waar beschermde dieren leven die hierdoor ernstig bedreigd worden. Daarnaast dreigt ook de lokale bevolking haar inkomsten te verliezen.”
De relatief warme Agulhasstroom, die langs de oostkust van Zuid-Afrika naar het zuiden stroomt, creëert een ecosysteem dat bijdraagt aan zowel een levendige visserijsector, met ondersteuning van ambachtelijke vissers, als de toerisme-industrie van de Wild Coast.
"De Zuid-Afrikaanse regering moet haar toezeggingen inzake klimaatverandering en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nakomen. Het onderzoek naar olie en gas door Shell is niet in lijn daarmee en dient alleen het winstbejag van multinationals - en ten koste waarvan voor Zuid-Afrika?"
Bron: IFAW (International Fund for Animal Welfare)
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.