Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schoolplein in Ede krijgt eerste Tiny Food Forest van Nederland

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
tiny food forest

© tiny food forest, foto: IVN

Basisschool Panta Rhei in Ede krijgt vrijdag 30 november 2018 het eerste Tiny Food Forest van Nederland op het schoolplein. Het is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar. Leerlingen planten het samen met IVN Natuureducatie en de gemeente Ede.
Het concept Tiny Forests bestond al langer. In Nederland zijn al meerdere van deze kleine ‘oerbosjes’ aangeplant. Het idee is dat een hoge dichtheid van bomen en struiken op een kleine oppervlakte (met wat hulpmiddelen zoals extra stro en organische mest in de bodem) snel tot een dicht bos leiden met een hoge biodiversiteit. Rob Buiter was 16 november bij de aanplant van een Tiny Forst op een schoolplein in Almere. Luister het terug.

Eetbaar

Het concept voor het Tiny Food Forest komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 100 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. “Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?”, was de vraag. Het Tiny Food Forest in Ede is een pilot.
In het Tiny Food Forest op het schoolplein in Ede staan straks 47 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot cola kruid. Alles is (deels) eetbaar. De kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje.

Verschil

Er zijn echter een paar belangrijke verschillen tussen de Tiny Forest en Tiny Food Forests: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In een Tiny Food Forest staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het voedselbosje zo toegankelijk om te plukken. Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In de eetbare variant staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit wordt komende jaren onderzocht door Wageningen Environmental Research.
Bron: IVN
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.