Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Scholekster met een zender

  •  
10-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Scholekster_Rob-wijn.jpg

© Scholekster. Fotograaf: Rob-wijn

Het aantal scholeksters in Nederland neemt in hoog tempo af. Verschillende instituten werken samen om de redenen te onderzoeken. In december 2016 zijn op Vlieland 19 scholeksters uitgerust met kleine zenders die de verplaatsingen en het gedrag van de vogels nauwkeurig kunnen registeren. Tijdens het Scholeksterweekend op Texel worden alle scholeksters geteld, gezenderd en ongezenderd.

CHIRP

De laatste 20 jaar is het aantal broedende scholeksters in ons land meer dan gehalveerd en elk jaar neemt de soort met 5% af. De grote, bijzondere weide- en wadvogel die maar liefst 43 jaar kan worden, kan een zeldzame verschijning worden in Nederland. Om dit te voorkomen is intensief onderzoek nodig. Verschillende instituten hebben de handen ineen geslagen om de cumulatieve invloed van de mens op de vogel te onderzoeken: CHIRP . Dit gebeurt door naast het ringen de scholeksters uit te rusten met geavanceerde GPS zenders, zogenaamde UvA Bitstrackers. Deze technologie levert gedetailleerde informatie over verstoring op kleinschalige kortdurende gedragspatronen.

Zenderen

scholeksteronderzoek

© Bruno Ens van SOVON en promovendus Henk-Jan van der Kolk bij de antenne.

In 2016 begonnen medewerkers van SOVON en NIOO-KNAW met het vangen, ringen en 'zenderen' van scholeksters op Vlieland. Voor het onderzoek werden 90 scholeksters van kleurringen voorzien en 19 geselecteerd voor een zender. Hierdoor kunnen individuele vogels gevolgd worden en dat levert veel informatie op over vliegbewegingen en gedrag. Door de moderne zenders kunnen de onderzoekers zien of activiteiten als kokkelvisserij en luchtmacht-oefeningen invloed hebben op het gedrag van de vogels. De vogels hebben geen last van de zender op hun rug. Gedurende het onderzoek ontstaat er zo een steeds beter beeld van de moeilijkheden die scholeksters in de winter in de Waddenzee ondervinden. En in welke mate deze verstoringen gevolgen hebben voor het broedsucces van de vogels. Het onderzoek aan Scholeksters zal tot en met de winter van 2019 duren en begin 2017 vindt er een groot Scholeksterweekend plaats. Op Texel wordt dan een nieuwe antenne geplaatst om de gezenderde vogels terug te vinden.
  • Meer informatie over de scholeksters en de tot nu toe verzamelde gegevens.
  • Mocht je een waarneming doen van een gezenderde scholekster dan kun je deze gegevens hier invoeren. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor