Biologische aardappelplanten zijn door de warme natte zomer aangetast door de aardappelziekte phytophthora. Volgens branchevereniging Bionext moeten veel biologische boeren het dit jaar daarom met een kleine oogst doen.
Phytophthora is een schimmel die de aardappelplant aantast. Zodra de schimmel op het blad komt, zijn boeren genoodzaakt om de planten volledig te verbranden om verspreiding te voorkomen, aldus de branchevereniging. "Met een kleine oogst als gevolg, vaak slechts 25 procent van de normale oogst."
Oude rassen
Ongeveer 20 tot 30 procent van de in Nederland geteelde biologische aardappelen behoren tot de zogenoemde oude rassen, die niet tegen deze schimmel kunnen, zegt directeur Michaël Wilde. Er zijn inmiddels resistente aardappelgewassen beschikbaar, maar volgens Bionext is er voor deze rassen nog geen gegarandeerde afzetmarkt in Nederland. "Een enorm risico voor biologische boeren. Als de vraag, ofwel de verkoop van biologische aardappelen in Nederland, zou stijgen, is de boer verzekerd van zijn afzet en kan hij wel robuuste aardappelen telen. Dan moet alleen de vraag wel gestimuleerd worden."
In 2020 waren er 9300 gangbare aardappeltelers, die niet EU-biologisch gecertificeerd zijn, en 262 biologische. Nederland heeft 163.500 hectare aardappelenteelt, waarvan 1,25 procent biologisch, oftewel zo’n 2054 hectare, meldt Bionext op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Goed voor ruim 70.000 ton biologische aardappelen, waarmee 14 procent van de Nederlandse markt kan worden voorzien. Daarvan wordt een deel nu naar het buitenland geëxporteerd, vanwege de achterblijvende vraag in Nederland."