Een dik schelpenpakket op de oever van de plas
© Thomas van der Es
Het is misschien wel de vervelendste plant van Nederland, de watercrassula. Dat zegt Thomas van der Es, boswachter op Texel. Ook bij Dorpzicht, een natuurgebied op het noorden van het eiland, hebben ze er last van. Deze week is hier een proef gestart. Een dik pak schelpen op de oevers van de plas moet de watercrassula indammen.
De watercrassula is een populaire vijverplant. Ooit geïmporteerd uit Australie, lekker groen en hij groeit als kool. Maar omdat de plant hier in Nederland geen natuurlijke vijanden kent, is hij de afgelopen decennia veranderd in een nachtmerrie voor natuurbeheerders. Er hoeft maar een milimeter van deze plant in een natuurgebied terecht te komen, en hele vennen of duinvalleien worden overwoekerd. Zo ook op Texel.
© Bron: Natuurmonumenten
In het noordelijke puntje van Texel, vlakbij Cocksdorp binnen de dijk ligt het nieuwe natuurgebiedje Dorpszicht. 's Zomers is het hier een komen en gaan van broedvogels. Maar ook hier heeft de watercrassula voet aan de grond gekregen, waardoor een deel van het gebied moest worden gedempt. Maar van der Es had daar genoeg van: "Het doet echt pijn aan mijn hart, dan heb je net een nieuw natuurgebied aangelegd, en moet je de kreek alweer volstorten met zand." Samen met Marc Plomp van het vogelinformatiecentrum op Texel bedacht hij een nieuwe oplossing: het storten van een dikke laag schelpen op de oevers.
De oplossing is eigenlijk tweeledig. Aan de ene kant hopen we dat een dik pakket schelpen de watercrassula op de oevers elimineert. Aan de andere kant weten we dat de stort van schelpen voor verschillende vogels, zoals de stern, de scholekster en de kluut een ideale broedplaats zullen zijn. "Ik ga het natuurlijk nauwlettend in de gaten houden, zodra de eerste pulletjes hier te zien zijn, is het feest." zegt van der Es.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.