De waterral is een broedvogel die je niet vaak ziet, omdat hij zich goed schuilhoudt. Vaak is zijn ‘gegil’ wel te horen in het moeras. Het is deze filmers gelukt de waterral vast te leggen in zijn natuurlijke habitat. Hij is zich druk aan het poetsen en aan het rondscharrelen in deze compilatie. En in het laatste fragment zien we ook een bokje!
Beelden zijn van J.D. Reteler, Reenbabsrobin, O.W. Zijlstra en David van der Schaaf.
De waterral is in de winter sneller te zien, vanwege de schaarse begroeiing. Ook wagen ze zich dan weleens op het ijs. De waterral is een vogel die ’s winters in Nederland blijft.
© Waterral. Fotograaf: erikruiterman
Het gaat goed met de in Nederland overwinterende waterrallen. De aantallen van deze soort van riet en moeras nemen fors toe: de afgelopen dertig jaar telt Sovon Vogelonderzoek een verdrievoudiging. Naar schatting verblijven er nu 5 à 6000 waterrallen in het land.
Omdat je de waterral dus niet vaak ziet, worden ze vaak op gehoor geteld. En vogelaars hebben een bijzondere omschrijving meegegeven aan het geluid van de waterral: ‘gillend speenvarken in het riet’.
Deze meerkoet en waterral eten samen van een dood visje. Hoewel de meerkoet een stuk groter is, laat de waterral zich daar niet van weerhouden om ook een hapje mee te pikken. Gefilmd door Paul van Dijk in Voorst.
Bron: Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.