Generaties lang hebben Groningse boeren kwelders ontgonnen en land gewonnen op de zee. Toen de Waddenzee in 1974 werd uitgeroepen tot natuurgebied kwam aan deze praktijk een einde, met ingrijpende gevolgen voor het platteland. Veel boeren vertrokken en de dorpen bleven verweesd achter.
Inpolderen van de Waddenzee
Landschapshistorica Ineke Noordhoff schreef er een boek over: Schaduwkust. Door de ogen van vier generaties Sijpkens zien we hoe zij als boeren de Waddenzee verdrijven en het kustlandschap naar hun hand zetten. De Westpolder, in 1875 aangelegd, staat model voor de inpolderingen langs de Groningse Waddenzee waarover hardnekkige strijd is geleverd met de elementen en de overheden.
Doodstil op de boerderij
Jonge zonen, soms amper volwassen, pakken de draad op waar hun vaders los moesten laten. Waar overgrootvader, de herenboer Sijpko Sijpkens, was omgeven door een ruime kring aan personeel en dieren, is het rondom de vierde generatie Sijpkens op dezelfde boerderij aan het begin van de eenentwintigste eeuw doodstil. Aan het werk op het land komt bijna geen mensenhand meer te pas.
Inmiddels is de interactie met de zee gestaakt en blijven de dorpen verweesd achter. Klaas Sijpkens zoekt naar nieuwe wegen om de Waddenzee wederom te omarmen. Schaduwkust is een indrukwekkend verhaal over het Noord-Groningse landschap.