Een reis van meer dan honderd kilometer met een schaapskudde over de Utrechtse Heuvelrug. Een uniek project dat startte op 18 september en eindigde op 7 oktober 2007.
Op dinsdag 18 september werd een kudde Drentse heideschapen met herder"s Johan Griffioen en Mirjam de Hiep en hond Flo aan de voet van de Grebbeberg op pad gestuurd met een opdracht die eenvoudig leek, maar in 2007 lastiger bleek te zijn: Loop in drie weken tijd van de Neder-Rijn dwars over de Utrechtse Heuvelrug tot aan de Gooimeerkust bij Naarden.
De trektocht werd georganiseerd door het Goois Natuurreservaat en Het Utrechts Landschap. Deze natuurorganisaties werken samen met de collega natuurbeheerorganisaties op de Heuvelrug aan een toekomst waarin de sterk versnipperde natuurgebieden van de Heuvelrug weer onderling met elkaar zijn verbonden zodat dieren maar ook wandelaars, fietsers en ruiters zich weer ongehinderd kunnen verplaatsen. De tocht met de schapen gaf een beeld van de prachtige natuur en landschappen van de Heuvelrug. Maar er werd ook op indringende wijze duidelijk welke enorme barrières er anno 2007 genomen moeten worden door dieren en mensen om zich door het gebied te kunnen verplaatsen. Autowegen, spoorlijnen, woonwijken, industriegebieden, kanalen, hekwerken, defensieterreinen, recreatieparken: hoe kom je erover, erdoor, erlangs?
De route
De tocht ging van start op dinsdag 18 september aan de voet van de Grebbeberg bij de Neder-Rijn bij Rhenen. In 3 weken trok de kudde in etappes naar de Gooimeerkust in Naarden, waar deze op zondag 7 oktober arriveerde. Alle betrokken partijen, waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Provincie Utrecht, Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Prorail, Ministeries van Defensie, en Justitie, Particuliere Landgoedeigenaren en diverse gemeentes werden benaderd om alles mogelijk te maken.
Schaapskudde
Tot halverwege de vorige eeuw waren schaapskuddes op de Heuvelrug nog de gewoonste zaak van de wereld. Ze trokken destijds nog ongehinderd over delen van de Heuvelrug . Trekkende schaapskuddes waren en zijn in feite het symbool van de Heuvelrug. De huidige natuurgebieden zijn er zelfs door ontstaan. Schapen hielden de heidevelden open door het gras er tussenuit te eten. En aan hun wollige vacht bleven de zaden haken van veel soorten planten die zich op die manier wisten te verspreiden.
De trektocht werd zorvuldig voorbereid. Dierenwelzijn was hierbij een belangrijk aandachtspunt. Het etappeschema is gemaakt in overleg met de herder, er werd nooit meer dan 10 km per dag getrokken. De schaapskudde bestond uit 54 schapen, 2 herders en 1 hond die goed op elkaar zijn ingespeeld. Gedurende de hele route werd de kudde vergezeld van een begeleidingsteam, voor zowel de verzorging als assistentie bij de te nemen barrières. Aan het einde van iedere etappe streken de herders Johan Griffioen en Mirjam de Hiep met hun schapen ergens neer om de nacht door te brengen.