Naast de adder, ringslang en de gladde slang leeft er in Nederland nog een slang in het wild. Zoals zijn naam suggereert is het van oorsprong geen inheemse soort, maar gevestigd is de Russische rattenslang wel.
Herkenning
De Russische rattenslang is een flinke, niet giftige wurgslang. Deze slang kan wel 2,5 meter lang worden. In Nederland is dit vaak niet zo en blijft hij wat kleiner dan dat. De Russische rattenslang is bijna helemaal zwart met dunne gele of witte banden. Deze banden staan uit elkaar en bij zijn nek transformeert de tekening in grillige vlekken. Jonge rattenslangen zijn altijd bont getekend.
Exoot
De eerste Russische rattenslangen zijn in Drenthe gevonden op het vliegveld Eelde. Hier lijkt hij ook voor het eerst ontsnapt te zijn want er zijn er ook wat gevonden in tuinen bij het vliegveld en bij de bloemenveiling in Eelde. In 2002 liet een inwoner van Eelde vier rattenslangen los wat een extra boost gaf aan de populatie. De slangen lijken niet ver te trekken, want tot op de dag van vandaag blijven ze in de omgeving van Eelde. Dit ondanks dat ze niet kieskeurig zijn wat betreft leefgebied. Zo tref je ze in bossen, bosranden, houtwallen, tuinen en erven.