Smog in Amsterdam
© Pixabay
Zeker 238.000 mensen in de Europese Unie zijn in 2020 vroegtijdig overleden door luchtvervuiling. Dit is een lichte toename ten opzichte van een jaar eerder, toen luchtvervuiling tot de dood van zo'n 231.000 mensen leidde, stelt het Europees Milieuagentschap in het donderdag verschenen rapport Air quality in Europe 2022. Luchtvervuiling is daarmee de grootste milieubedreiging voor de gezondheid.
De toename van het aantal doden hangt waarschijnlijk samen met de coronapandemie. Die heeft ertoe geleid dat meer mensen die al ziek waren door luchtvervuiling ook overleden. Stedelingen lopen volgens het agentschap het grootste gevaar: 96 procent van hen werd in 2020 blootgesteld aan meer fijnstof dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor veilig houdt.
De EU heeft afgesproken dat in 2030 het aantal doden door luchtvervuiling 55 procent lager moet zijn dan in 2005. Volgens het agentschap is dat haalbaar, want inmiddels ligt het aantal 45 procent lager. In 2050 moet de kwaliteit van de lucht in de EU zo verbeterd zijn dat ze niet meer schadelijk is voor de gezondheid. Om dit te bereiken zijn extra inspanningen nodig, zegt het agentschap.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.