Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdamse waterbuffer gaat 20 miljoen liter regenwater hergebruiken

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
588 keer bekeken
  •  
Benthemplein in Rotterdam-Noord, een waterplein

Benthemplein in Rotterdam-Noord, een waterplein

© Wikimedia, Cathrotterdam (CC BY-SA 4.0)

In Rotterdam-Zuid komt een urban waterbuffer. Dat is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. De stad hoopt zo 20 miljoen liter regenwater te hergebruiken zonder dat er een rioolwaterzuiveringsinstallatie aan te pas komt.

Extra kwetsbaar

Rotterdam ligt onder zeeniveau en ondergaat bodemdaling. Dat maakt de stad extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. We krijgen te maken met steeds hevigere regenbuien, maar ook meer periodes van droogte. Een van de manieren waarop Rotterdam wateroverlast aanpakt, is door water slim op te slaan. Regenwater heeft veel waarde, want het is relatief schoon en kan dus worden ingezet voor toepassingen waarbij we geen drinkwater zouden hoeven te gebruiken.

Er zijn drie soorten wateropvang die Rotterdam inzet: waterplein, waterberging en waterbuffer. De juiste toepassing wordt op wijkniveau bepaald.

Waterplein

Een waterplein slaat bovengronds of ondergronds tijdelijk water op. Vaak is het plein vormgegeven als een of meerdere bassins. Als het droog is, kan er op het plein gezeten, gelopen en gespeeld worden. En wanneer het regent, vullen de bassins zich met water. Dit water kan vertraagd worden afgevoerd, waardoor het riool tijdens flinke regenbuien wordt ontlast. In Rotterdam zijn er meerdere waterpleinen. Het Benthemplein in Rotterdam-Noord was bij de aanleg in 2014 het grootste waterplein ter wereld.

Waterberging

Een waterberging vangt ondergronds overtollig regenwater op in speciale kratten of blokken. Het opgevangen water wordt afgevoerd naar de singels, of zakt langzaam de bodem in. De grootste waterberging van Rotterdam ligt onder de parkeergarage van het Museumpark. De berging kan wel 10 miljoen liter water uit het riool tijdelijk opslaan, tot het riool weer leeg is.

Waterbuffer

Een waterbuffer werkt hetzelfde als een waterberging, alleen wordt het water niet afgevoerd. Het water blijft in de buffer tot het gebruikt kan worden. Rotterdam had al een waterbuffer, naast het Sparta stadion in Spangen, en nu komt er dus nog een bij.

Het project is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid waarbij de Gooilandsingel opnieuw wordt ingericht als een groene stadsboulevard. En onder de Gooilandsingel komt een krattenberging. Hierin wordt het water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel opgevangen, in totaal een oppervlakte van 4,8 hectare. Bij een flinke regenbui kan in een keer 2,4 miljoen liter water opgevangen worden. Nadat het water is opgevangen, wordt het gezuiverd met planten en vervolgens diep in de grond opgeslagen. Daarna kan het schoon omhoog worden gepompt.

Gebruik

Het water zal worden gebruikt door Rotterdam Ahoy en een nieuw te bouwen Pathé-bioscoop. Ahoy wil het water uit de buffer gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren. Bij de nieuwe bioscoop zal het water gebruikt worden voor toiletspoeling. Daarmee wordt in totaal jaarlijks 15 miljoen liter drinkwater bespaard. Als er dan nog water over is, kan het water ook worden gebruikt om de vijvers in het Zuiderpark door te spoelen in de zomer, wanneer de waterkwaliteit achteruit dreigt te gaan.

Rotterdams WeerWoord, een samenwerking van de gemeente, verschillende waterschappen en Evides, is initiatiefnemer en hoofdfinancier van de urban waterbuffer. Ook Ahoy en een van Ahoy’s partners, het schoonmaakbedrijf Hago, doen mee.

Bron: ANP, Gemeente Rotterdam en Ahoy

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.