De rosse grutto heeft een probleem met zijn aanpassing aan de klimaatverandering. De vogels overwinteren in Mauritanië en vliegen eind april in zes dagen naar het poolgebied en gebruiken de Waddenzee als tussenstop. Tienduizenden rosse grutto’s zijn er dan op het wad. Ze vreten zich van 200 naar 400 gram om vervolgens vanuit de Waddenzee in één keer nog 6000 kilometer door te vliegen naar het hoge noorden.
Door de klimaatverandering wordt het in het poolgebied steeds sneller lente met de daarbij horende piek in insecten die de rosse grutto nodig heeft als zijn kuikens uitkomen. Dat gaat met één dag per jaar en is dus al een maand vervroegd de afgelopen 30 jaar. De rosse grutto moet dus zorgen dat hij eerder op de noordpool is terwijl hij nog op dezelfde tijd vertrekt uit Mauritanië. Marien bioloog Roeland Bom van het NIOZ onderzoekt of dit invloed heeft op het gedrag van de vogel in de Waddenzee.
Een aantal rosse grutto’s heeft een GPS zender die drie maal per daag een signaal uitzendt waardoor ze heel precies te volgen zijn op hun tocht uit Afrika. Voor dat ze de Waddenzee ingaan, stopt een aantal nog bij Castricum. Als Roeland op deze beelden ziet dat ze Noord-Holland naderen, vangt hij er een aantal die hij een ander soort zender geeft.
Een zender die iedere zes seconden een signaal geeft waardoor hij ze op de Waddenzee heel precies kan volgen. Hij zoekt ze op met zijn smartphone en telescoop en kijkt waar ze poepen. Die poep verzamelt hij om naar hun dieet te kijken. Door heel nauwkeurig bij te houden wat ze eten en waar, kan hij zien of hun gedrag inderdaad veranderd en zo kijken of dit kan helpen bij de bescherming.
Vroege Vogels TV over de waddenkust bij Harlingen is vrijdag 15 oktober 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.