Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rosse grutto, Boswachter Tim is een tv-ster, rode wouw en alle overige

  •  
18-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
rosse_grutto_keesvenneker

De ene rosse grutto bijna in zomerkleed de ander nog totaal in winterkleed.

© Fotograaf keesvenneker

Recordvlucht van rosse grutto's

Op de website van het Global Flyway Network (een internationaal netwerk van trekvogelonderzoekers onder leiding van de Groningse hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma) is op dit moment, live, een indrukwekkende trektocht te volgen: drie rosse grutto's trekken van hun broedgebied in één streep, non-stop over de Stille Oceaan naar Australië of Nieuw-Zeeland. Een vierde vogel heeft de reis al volbracht en rust nu uit in Papoea-Nieuw Guinea.
Schermafbeelding 2020-09-18 om 09.44.35

Rode wouw wordt vrijgelaten in het Vechtdal

Het leek geen succesvolle zomer te worden voor de rode wouwen in het Overijsselse Vechtdal. Tot grote teleurstelling van ecoloog en beheerder van het gebied Mark Zekhuis kwamen twee nesten vervroegd aan hun einde. Totdat een oplettende boswachter een derde nest vond met twee gezonde kuikens. Een derde kuiken was verzwakt en opgevangen in de regio. Bij landgoed Vilsteren werd hij vrijgelaten.

Wil je zien hoe het de andere twee nesten verging? Onze TV ploeg heeft spectaculaire beelden gemaakt van deze teleurstellende ontdekkingen. Vrijdag 25 september te zien vanaf 19:50 op NPO 2. 
Holland Red Kite 25 meters indirect sunlight handheld D500 Nikkor 500mm F5.6E PF VR equivalent 750mm standard camuflage DSC_6861

Rode wouw wordt vrijgelaten

© Annemiek en Dik van Baren

Hoe Nederlanders het przewalskipaard redden

Het is het enige oerpaard dat nog bestaat, het przewalskipaard. Nadat de laatste in 1968 werd gezien, leefden er alleen nog maar przewalskipaarden in dierentuinen. Inmiddels lopen er nu weer enkele honderden przewalskipaarden rond in Mongolië. Het mooie compacte paardje arriveerde weer in zijn thuisland dankzij de inspanning van Annette Groeneveld en Jan en Inge Bouman. Het drietal startte in de jaren zeventig een fok- en herintroductieprogramma. Ze gingen op zoek naar de nog raszuivere przewalskipaarden die nog werden gehouden in dierentuinen en wildparken. Paarden van over de hele wereld werden 'verzameld' in Natuurpark Lelystad. Daar moesten de dieren verwilderen door onder andere zelf te grazen in een semi natuurlijk gebied en er werden kuddes geformeerd. De eerste groep verhuisde in 1992 naar Mongolië. Nu leven er rond de 400 dieren op de Mongoolse steppe.

Klonen


Een Amerikaanse dierentuin slaagde er onlangs in een przewalskipaard te klonen uit genetisch materiaal dat al veertig jaar lang ingevroren was. Volgens de wetenschappers kan dit een belangrijke innovatie zijn in fokprogramma's. Het nieuwe veulentje betekent meer genetische diversiteit voor zijn bedreigde soort. Piet Wit, die jarenlang betrokken was bij de herintroductie van de paarden in Mongolië, denkt niet dat dit ene oplossing is voor meer genetische diversiteit. "In de jaren '80 bleken er nog 12 zuivere hengsten in leven te zijn. daar zijn nu alle przewalskipaarden van afkomstig. Aangezien de kloon ook van een paard uit de jaren 80 komt, is het gewoon familie van alle andere przewalskipaarden.
Przewalskipaarden

© yolanda van der Wal

Fenolijn 035-6711338

Wegtrekkende boerenzwaluwen, een hoog biddende torenvalk, herfstige smienten, wespspinnen en nog wat late vlinders. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als zoetwaterkwallen ‘die eruitzien als engelen’ en een stel roepende bosuilen.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Boswachter Tim is een tv-ster

Een boswachter als bekende tv ster ! Staatsbosbeheer boswachter Tim is met zijn jeugdprogramma Beestenbrigade genomineerd voor de televisiester jeugd, en als klap op de vuurpijl is  verschijnt  volgende week zijn autobiografie in de vorm van een kinderboek. Het is een droom die uitkomt, Tim is dol  op de natuur en op kinderen:" Met volwassenen heb ik niet zo veel".
foto-tim

Stilste plek van Nederland

Het natuurgebied het Dwingelderveld in Drenthe is gekozen tot de 'stilste plek' van ons land. Het is een initiatief van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, dat dit jaar 50 jaar bestaat. Deze week werden plek 'gevierd' met de onthulling van een speciaal bankje in het gebied. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.