Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rosa Bonheur, moestuinieren, grasland en andere onderwerpen

  •    •  
29-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
509 keer bekeken
  •  
Moestuin Stadzigt

Moestuin Stadzigt in 2024

© Natuurmonumenten

Rosa Bonheur, moestuinieren, grasland en andere onderwerpen in de Vroege Vogels uitzending van zondag 29 september 2024.

Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:10:40 - Graafdier van Nikki Dekker
00:34:45 - Rosa Bonheur in Mesdag
01:45:25 - Biodiversiteit grasland
02:04:25 - Moestuin bij Stadzigt: knoflook planten
02:09:15 - Moestuin bij Stadzigt vervolg
02:30:05 - Plant je mee?

Rosa Bonheur, een bezield dierschilder

Ze was DE dierschilder van de negentiende eeuw, Rosa Bonheur. Op haar kasteel in Frankrijk leefde ze samen met haar vrouw en een enorme hoeveelheid dieren. Dieren die ze allemaal minutieus en na nauwkeurige bestudering, vastlegde op het witte doek. In de Mesdag collectie in Den Haag is voor het eerst een tentoonstelling van haar werken te zien. De tentoonstelling loopt nog tot januari 2025.

rosa-bonheur-en-haar-leeuwin-fatma-foto-ca-1885

Biodiversiteit grasland

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden als lange periodes van droogte en hevige neerslag. Daardoor neemt de biodiversiteit in graslanden enorm af. Dat geldt met name voor graspercelen in de landbouw, maar ook voor graslanden in natuurgebieden. 

De Vlaamse bioloog Simon Reynaert van de Universiteit van Antwerpen heeft promotieonderzoek gedaan naar hoe groot de afname van biodiversiteit in graslanden is. Verslaggever Henny Radstaak is benieuwd of er ook oplossingen voor zijn.

Simon Reynaert

Moestuinieren

Hier naast Stadzigt ligt al jaren een enorme biologische moestuin. Elke zondagochtend zien we het veranderen. De nieuwe beheerder van de moestuin, Ed van den Heuvel van Natuurmonumenten, komt tijdens de uitzending bij ons langs.

Plant je mee?

De tuin ‘winterklaar maken’. Kent u die uitdrukking nog? Dat was lang geleden de misvatting dat je in het najaar alle rommel uit je tuin moest halen. Hoewel … misvatting? Het najaar is wel degelijk een goede tijd om in de tuin te werken! Met hun campagne ‘Plant je mee?’ wil de organisatie Steenbreek mensen op het hart drukken om niet alleen tegels uit de tuin te halen, maar vooral ook planten erin te zetten.  En dat kun je het beste nu doen, leert verslaggever Rob Buiter van Dominique van de Kamp van Steenbreek. 

Veldsalie gaat de grond in

© Rob Buiter

Graafdier van Nikki Dekker

Twee weken lang hield schrijver en onze columnist Nikki Dekker zich op in de Groote Peel. Met eigenlijk maar één doel: zichzelf verdiepen in het hoogveengebied en haar bodem. Maar daar bleef het niet bij: het werd een ontdekkingstocht langs geschiedenis, filosofie, kolonialisme, natuur, diepe tijd en veel meer.  Over die tocht schreef ze het boek ‘Graafdier’, dat sinds donderdag in de boekhandel ligt. Verslaggever Gert Elbertsen bezoekt met haar de Groote Peel. 

NikkiDekker
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor