Deskundigen hebben in Duitsland in korte tijd drie roofvogels gevonden die zijn overleden door besmetting met het West Nijlvirus. In Saksen-Anhalt bleek een havik het loodje te hebben gelegd door de ziekteverwekker die wordt overgebracht door muggen, waaronder de gevreesde tijgermug. Een onderzoeksinstituut heeft dat aangetoond, deelde het district Anhalt-Bitterfeld donderdag mee. Zorgwekkend omdat deze virusinfectie kan leiden tot een massale sterfte onder roofvogels.
Twee weken geleden stierf in de dierentuin van Halle an der Saale, amper 25 kilometer verderop, een laplanduil door deze infectie. De dood van eenzelfde soort uil door hetzelfde virus werd donderdag ook gemeld in een wildpark in Poing in Oberbayern.
Van vogel op zoogdier
Over het algemeen raken vogels besmet met het West Nijlvirus. De kans is klein dat de infectie vanuit vogels over wordt gebracht naar andere zoogdieren. De meeste muggen hebben namelijk een sterke voorkeur voor vogels of voor zoogdieren. De overdracht kan dus slechts plaatsvinden door muggen die geen specifieke voorkeur hebben of door een mug die 'per ongeluk' de verkeerde diersoort bezoekt. Meestal merken mensen weinig van het virus, hooguit wat griepachtige verschijnselen. In een klein aantal gevallen ontstaat een zware en soms dodelijke hersen- en hersenvliesontsteking. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen het risico besmet te raken.
Europese uitbraak van het West Nijlvirus
De warme zomer van 2018 met enkele regenbuien was gunstig voor de voortplanting van de muggen die het West Nijlvirus verspreidden. Er waren uitbraken in Italië, Griekenland, Hongarije, Servië en Roemenië. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding verklaarde verrast te zijn door de snelle verspreiding van de ziekte, die zij vooral wijten aan de klimaatveranderingen en het toenemen van internationale contacten.
Ziekte bij mensen
Nature-Today meldt maandag 17 september dat in Zuid-Europa hebben tot nu toe dit jaar 948 mensen West-Nijlkoorts gekregen hebben, het hoogste aantal ooit. Daarvan zijn er negentig overleden.