Ecoloog Tim Hofmeester
meldt in de Volkskrant
dat de aanwezigheid van roofdieren het aantal teken in een natuurgebied verlaagt. In gebieden met roofdieren leven twintig keer minder teken dan in gebieden zonder de predators. Met minder teken daalt ook het risico op de ziekte van Lyme.
Prooidieren houden zich gedeisd
Als verklaring geeft de onderzoeker dat teken veel voorkomen op de meeste prooidieren, een goed voorbeeld zijn muizen, en waar roofdieren zitten worden deze muizen als het ware in toom gehouden. Doordat er roofdieren aanwezig zijn gedragen de prooien zich anders dan wanneer er geen predators zijn en houden ze zich meer gedeisd. Hierdoor doen ze ook minder teken op.
Opkomst bos
Dat de teek in opmars is komt volgens de ecoloog door de toename van het percentage bos in Europa. Hier voelt de teek zich thuis. De opvatting dat er een verband is tussen aantallen teken en aantallen roofdieren, is volgens Hofmeester daarom maar deels waar.
De gedachte dat teken te bestrijden zijn door op roofdieren te jagen, gaat niet op volgens de ecoloog. Beter kunnen speel- en recreatiebossen met hekken worden afgesloten voor herten en reeën, die wel teken verspreiden. Binnen een paar jaar zouden er dan nauwelijks nog teken zijn.
Stadse teek
Een nieuw habitat waar ook steeds vaker teken worden waargenomen is de stad. Hier zitten veel gastheren waarop de teek zit en nu nog relatief weinig roofdieren.