Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roodsnavelkeerkringvogels, de heksenboom van Bladel, de fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
07-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
De heksenboom

De heksenboom van Bladel is een beuk van 130 jaar oud

© Frans Kapteijns

Roodsnavelkeerkringvogels

Ze broeden in spleten tussen de rotsen en hun dieet bestaat voornamelijk uit vliegende vissen. Op het Caribische eiland Saba zijn de aantallen van deze roodsnavelkeerkringvogels nog vrij hoog. Maar met name verwilderde katten en ratten hebben het voorzien op de nesten, en hierdoor staat de zeevogel flink onder druk. Vogelaars Michiel Boeken en Mardik Leopold zijn onlangs een maand naar het eiland gegaan om onderzoek te doen naar deze mysterieuze vogel.

Eerste aalscholvereieren?

Je hoort het de laatste weken ook in onze fenolijn en misschien zie je het zelf ook al: door de zachte winter is de natuur voor een deel al in lentestemming. Zo ook in de aalscholverkolonie in het Overijsselse natuurgebied de Wieden. Boswachter Ronald Messemaker weet het bijna zeker: er zijn al aalscholvers die op eieren liggen. Met verslaggever Merlijn Schneiders bezoekt hij de kolonie. #waarisdewinter

De heksenboom van Bladel

De Heksenboom van Bladel dingt mee in de Europese verkiezing van de mooiste boom van 2020. De oude beukenboom werd vorig jaar al uitgeroepen tot Boom van het Jaar in Nederland, dus het moet wel een bijzonderheid zijn. Dat is vooral te danken aan de heks Kaat, die onder de boom begraven ligt. Lees ook het scholenproject.

Bloeiende gaspeldoorn

De gaspeldoorn staat dus in bloei. Misschien niet heel bijzonder, dat gebeurt wel vaker in zachte winters. Deze struik kan bijna het hele jaar door in bloei staan, maar nu bomen en andere struiken nog kaal zijn, valt die bloeiende gaspeldoorn extra op. Verslaggever Henny Radstaak is met ecoloog Dick Jonkers het veld in.

Gevolgen van het hoge water

Het water in de Maas en de Waal staat erg hoog. Uiterwaarden staan onder water met allerlei gevolgen voor de natuur. Aan de lijn Twan Teunissen, boswachter bij Staatsbosbeheer voor de Gelderse Poort.

Fenolijn 035-6711338

Na een recordwarme januari is ook de eerste februari week behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Meer dan 100 mensen belden deze week met onze fenolijn met actuele waarnemingen uit de natuur. Van baltsende Turkse tortels tot de eerste paddentrek, van vroege lentebloeiers tot dansende honingbijen.  

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

fenolijn, saba, tortel, bloei
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.