Een roerdomp die zich zachtjes voortbeweegt in het riet, een groep vuurwantsen die zich opwarmt in de lentezon en de spectaculaire paring van twee zeearenden. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de speciale tv-uitzending 'Meten is weten' van het nieuwe seizoen van Vroeg Vogels TV. Het winnende beeld van deze eerste aflevering is Sander Dreschler met zijn prachtige beelden van de roerdomp!
Deze geelbruine reiger is perfect aangepast aan het riet. Niet alleen zijn de veren perfect gecamoufleerd, ook de poten zijn goed aangepast. Met z'n extra lange tenen kan die zich vasthouden aan het riet en zo behendig over een dichtbegroeide waterrand sluipen op zoek naar een prooi.
Insecten zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat ze de warmte van de zon nodig hebben om actief te worden. Filmer Jeroen Langbroek kon een groep met tientallen vuurwantsen vastleggen die zich opwarmen in de zon. "Deze prachtige vuurwantsen houden van de zon en genieten er elke keer weer van op de stam van de hibiscus", schrijf hij. "Straks als de hibiscus zaad heeft gevormd, doen ze zich hier weer tegoed aan."
Bekijk ook onderstaande Instagramreel over ontwakende insecten.
"Het voorjaar komt eraan!", schrijft Albert Draaijer bij zijn filmpje van parende zeearenden van 15 februari. In de video is te zien, en vooral ook te horen, hoe de paring er bij deze twee roofvogels aan toe gaat. Albert volgt dit paartje op de Makkumer Noordwaardal al enkele jaren tijdens hun broedperiode. Dat doet hij uiteraard van op grote afstand met een gigantische telelens. Want bij broedende vogels blijf je best zo ver mogelijk uit de buurt om enige verstoring tegen te gaan.
Met Vroege Vogels TV gingen we een keertje langs bij Albert om mee te kijken hoe hij de zeearenden volgt.
Onder toeziend oog van een blauwe reiger en een grote zilverreiger, duiken en spelen drie otters in de Wieden. De twee reigers staan stokstijf stil, klaar om een prooi in het water te pakken, maar kijken toch af en toe op naar de dieren die recht voor hen zwemmen. "Het is vermoedelijk een vrouwtje met twee jongen van afgelopen jaar", schrijft filmer Paul van Gaalen.
Vanaf het moment dat jongen een waterdichte vacht hebben, leert de moeder ze om te zwemmen en te jagen. Hoewel ze na tien tot twaalf maanden zelfstandig zijn, blijven de jonge otters vaak nog een aantal maanden in het territorium, totdat de moeder ze verjaagt. Daarna gaan ze op zoek naar een eigen leefgebied.
Wanneer het na de winter weer stillaan opwarmt, trekken amfibieën van hun winterverblijfplaats richting een poel of vijver om zich voort te planten. De bruine kikker is de eerste soort die aan de paddentrek begint. Al was deze kikker misschien een beetje té vroeg. Het water in het Biessumerbos waar die nu over probeert te springen, is namelijk nog helemaal bevroren. Bram Reinders kon het tafereel mooi vastleggen.
Dat ook vogels de voorbije maanden af en toe moesten balanceren op glad ijs, zie je in onderstaande video.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.