Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roedel edelherten net iets te nieuwsgierig

  •    •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1806 keer bekeken
  •  

Tijdens het vogelspotten in de Heukelumse polder zag natuurfilmer Gerard Oskam een groep wat grotere dieren in plaats van vogels. Deze roedel edelherten komt even nieuwsgierig de hoek om kijken. Het lijkt alsof ze klaarstaan om weg te lopen, maar toch net te nieuwsgierig zijn en even willen kijken. "Ze zijn ver van huis of op zoek naar een nieuw leefgebied. Een hele leuke waarneming!", schrijft Gerard bij het filmpje. Deze groep bestaat hinden, vrouwelijke edelherten, geleid door een leidhinde. Zij bepaalt het ritme van de groep en het trekgedrag. De jongen gaan ook mee met de roedel, maar jonge mannetjes gedragen zich ondergeschikt in de groep.

Dat het vrouwtjes zijn, is ook te zien aan het ontbreken van het typische grote gewei. Bij de mannetjes van het edelhert kan dat gewei tot wel 70 centimeter groot worden. Behalve de omvang van hun gewei, staan mannelijke edelherten ook bekend om het 'burlen'. Dat is een luide roep die geslachtsrijpe mannetjes in de paartijd, ook wel bronstijd genoemd, maken aan het einde van de zomer. Daarmee willen ze het vrouwtje verleiden en concurrenten laten weten dat ze bereid zijn te vechten voor een hinde. Het geluid is te omschrijven als een combinatie van het brullen van een leeuw en het loeien van een stier. Benieuwd hoe dat klinkt? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Edelhert of ree?

In Nederland zijn er naast herten ook reeën te vinden. Hoewel een edelhert en ree best op elkaar kunnen lijken, zijn er duidelijke verschillen. Edelherten zijn een stuk groter, hebben een sterker, groter en meer langwerpig hoofd. Ook bij de mannetjes is er een groot verschil tussen de afmetingen het gewei. Reeën hebben ook eerder het bronstseizoen, dit is tussen half juli en half augustus. Bij edelherten is het pas tussen midden september en begin oktober.

reeen ree

Ree

© Gerkevisser

Meer over:

edelhert
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.