Een dode dwergvinvis van bijna 5 meter lang blijft gewoon liggen op Rottumerplaat in de Waddenzee. Wetenschappers, natuur- en waterbeheerders gaan bestuderen wat er in de natuur gebeurt als zo'n groot kadaver op natuurlijke wijze vergaat.
De dode walvis spoelde vorige week woensdagavond aan. Musea of onderzoeksinstellingen hadden geen belangstelling voor het dode dier, aldus Rijkswaterstaat. Gewoonlijk wordt het kadaver dan met een vrachtwagen naar een destructiebedrijf gebracht. Maar omdat Rottumerplaat onbewoond is, en ook verboden gebied voor bezoekers, ontstond een "unieke kans" om het dode dier te laten vergaan. Rijkswaterstaat heeft samen met het ministerie van Natuur en Staatsbosbeheer besloten om dat experiment te starten.
Ontploffing
De dwergvinvis is met een schip iets verder in de duinen van Rottumerplaat getrokken, zodat er geen gevaar voor de scheepvaart kan ontstaan. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben camera's geplaatst om de ontbinding te kunnen volgen. Ze willen onder meer weten welke andere dieren zich voeden met het walvisvlees en wat er gebeurt met de vegetatie en de bodemkwaliteit op het Waddeneiland. De wetenschappers letten ook op stankoverlast en een mogelijke ontploffing van het walvissenlijk.
Rijkswaterstaat denkt over een jaar de eerste resultaten te hebben.