Het Naardermeer staat vol riet van topkwaliteit, favoriet bij dakdekkers. Door het te maaien, voorkom je bovendien dat het Naardermeer dichtgroeit en bos wordt.
Betaald met riet
Het Naardermeer is de thuisbasis van Vroege Vogels Radio en het eerste beschermde natuurgebied van Nederland, in 1906 aangekocht door Natuurmonumenten, en indirect betaald met de verkoop van riet:
‘In november 1904 dienden de Burgemeester & Wethouders van Amsterdam een voordracht in bij de gemeenteraad om het Naardermeer te dempen met stedelijk afval. Dit vormde de aanleiding voor Jac. P. Thijsse en E. Heimans om de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten op te richten en het Naardermeer aan te kopen. Het meer was tot dat moment eigendom van de familie Rutgers van Rozenburg. Met obligaties lukte het Natuurmonumenten om het gebied in 1906 aan te kopen. Door de verkoop van riet en door de visserij bracht het Naardermeer zelf voldoende geld op om de lening af te lossen.’
Aldus Natuurmonumenten.
Eeuwenoud DNA
Wouter Slors is al bijna 30 jaar rietsnijder in het Naardermeer en onder zijn handen floreert het riet er als nooit tevoren. Het riet in het Naardermeer is eeuwenoud: het vermeerdert zich niet door uitzaaien (dat doet riet alleen in een dynamisch systeem zoals een rivierenlandschap) maar via de wortelstokken. Het riet dat er nu groeit, heeft dus hetzelfde DNA als dat van een paar honderd jaar geleden.
Het Naardermeer is een gebied in ontwikkeling: het gaat van rietland naar moerasbos. Dat wil zeggen: als we de natuur z’n gang zouden laten gaan. Maar dat gebeurt niet: het riet wordt er ’s winters weggemaaid, al eeuwen. De rietsnijders hebben het gebied gemaakt tot wat het nu is. Door de schrale grond is het kwalitatief goed riet: recht en taai, precies wat je als dakdekker wil hebben.