Het European Space Agency (ESA, gevestigd in Noordwijk) heeft een revolutionaire nieuwe chip ontwikkeld om dieren mee te zenderen.
Haaien zenderen
De chip werd getest tijdens een expeditie van mariene onderzoeksinstituut Ocearch, voor de kust van South Carolina, Georgia en Florida. Zondag 4 februari eindigt de expeditie. Aan boord waren Peter de Maagt, een van de ontwikkelaars van de chip, en Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. Ze hadden vijf zenders bij zich om aan witte haaien te bevestigen.
Voordelen nieuwe zender
De zenders die tot nu toe gebruikt worden beginnen met zenden zodra de haai boven het oppervlak uitkomt: of er nu contact met een satelliet is of niet. De nieuwe chip kijkt eerst of hij contact heeft met een satelliet, en zendt pas dan zijn data. Bovendien checkt de chip na afloop bij de satelliet of de data goed ontvangen zijn. Hierdoor gaan er minder data verloren, en bovendien gaat de batterij langer mee. Voordeel daarvan is dat er veel meer data opgeslagen kunnen worden, en dat de levensduur van de zender veel langer is.
Gemerkte haaien zijn in real-time te volgen via de Global Shark Tracker op
ocearch.org
of door het downloaden van de Global Shark Tracker app voor Apple en Android. Uiteindelijk zullen de witte haaien die met een nieuwe zender zijn getagd hier ook te volgen zijn.
In december 2016 stond de Vroege Vogels uitzending staat helemaal in het teken van haaien! In het Caribisch deel van ons land leven indrukwekkende haaiensoorten, maar deze zijn ernstig bedreigd. Menno liep een weekje mee met de medewerkers van het project 'Save Our Sharks':