Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reuzenpenisplant na tien jaar weer in bloei in Hortus Leiden

  •  
15-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1818 keer bekeken
  •  
Magnus Hagdorn (CC BY-SA 2.0)

Bloeiende reuzenaronskelk (botanische tuin in Edinburgh, Schotland)

© Magnus Hagdorn (CC BY-SA 2.0)

De reuzenaronskelk, ook wel de reuzenpenisplant genoemd, staat voor het eerst in ruim tien jaar weer in bloei in de Hortus botanicus Leiden. De eerste dag verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om zo vliegen aan te trekken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur, vertelt Rogier van Vugt, botanicus en hoofd horticultuur bij de Hortus.

Twee meter groot

De zogenoemde Amorphophallus titanum, letterlijk vertaald ‘gigantische vormloze penis', is meer dan twee meter groot. De plant kan meer dan drie meter groot worden.

In oktober stond een kleinere, maar zeldzamere penisplant voor het eerst sinds 24 jaar in Nederland in bloei. "Die was iets minder spectaculair door zijn grootte, maar wel heel bijzonder." De reuzenpenisplant noemt Van Vugt "een veel lompere plant, echt een monster".

Rowan Tommins (CC BY-NC-SA 2.0)

Groeiende reuzenaronskelk in Hortus Leiden

© Rowan Tommins (CC BY-NC-SA 2.0)

Rowan Tommins CC BY-NC-SA 2.0)

Groeiende reuzenaronskelk in Hortus Leiden

© Rowan Tommins (CC BY-NC-SA 2.0)

Bestuiving

Donderdagavond wordt de reuzenaronskelk bestoven met het stuifmeel dat Hortus van een botanische tuin in België heeft gekregen. "En met een beetje geluk bloeit over een maand nog een andere reuzenpenisplant hier bij ons. Dan bestuiven we die tweede plant weer met het stuifmeel dat we uit deze kelk halen."

In de natuur verspreiden vliegen of kevers het stuifmeel naar andere aronskelken, die aangetrokken worden door de geur. De vrouwelijke bloemen gaan als eerste open en na twee dagen gaan de mannelijke bloemen open. Zo wordt zelfbestuiving voorkomen.

"Het is een nepgeur, vergelijkbaar met de geur van rozen, alleen dan vinden we dat dit niet lekker ruikt."
Rogier van Vugt, hoofd horticultuur bij Hortus Leiden

De penetrante stank is voor bezoekers overigens geen reden om niet op bezoek te gaan bij de plant, vertelt Van Vugt. "Het is een nepgeur, er ligt niet echt rottend vlees. Het is dus vergelijkbaar met de geur van rozen, alleen dan vinden we dat dit niet lekker ruikt. We zien dat mensen het vaak leuk vinden om eens mee te maken."

Bedreigd

Oorspronkelijk komt de reuzenaronskelk uit de regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat. "Alle botanische tuinen kunnen als dat nodig is zaden produceren door planten in de tuinen te bestuiven. Als de reuzenpenisplant dus ooit uitsterft in het wild, kan hij binnen korte tijd weer terug zijn in de natuur", vertelt Van Vugt. "Maar zolang hij er staat, laten we hem met rust, zonder menselijke bemoeienis."

Bron: ANP

debs-eye(CC BY-NC-ND 2.0)

Als de reuzenaronskelk is uitgebloeid, ziet de plant er zo uit (Hortus Leiden)

© debs-eye (CC BY-NC-ND 2.0)

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.